Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Cakirca, Hatice" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Bioguided Isolation of Secondary Metabolites fromSalvia cerino-pruinosa Rech. f. var. cerino-pruinosa
    (2021) Kolak, Ufuk; Ertas, Abdulselam; Firat, Mehmet; Cakirca, Hatice; Topcu, Gulacti; Yener, Ismail; Akdeniz, Mehmet
    In the current study, the ethanol extracts prepared from the aerial parts and roots of an endemicspecies, Salvia cerino-pruinosa Rech. f. var. cerino-pruinosa were fractionated on silica gel columns and testedfor determination of their antioxidant activity using DPPH free radical and ABTS cation radical scavenging, andcupric reducing antioxidant capacity (CUPRAC) test assays. Twenty known secondary metabolites were isolatedfrom the active antioxidant fractions; rosmarinic acid (1), chlorogenic acid (2), caffeic acid (3), 4- hydroxybenzoic acid (4), benzoic acid (5), luteolin 7-O-glucoside (6), bis-(2-ethylhexyl)benzene-1,2- dicarboxylate (7), salvianolic acid A (8), salvianolic acid B (9), 7-acetylroyleanone (10), 6,7-dehydroroyleanone(11), ferruginol (12), inuroyleanol (13), 12-hydroxy-6,7-secoabieta-8,11,13-triene-6,7-dial (14), ursolic acid(15), oleanolic acid (16), taraxasterol (17), lupenone (18), ?-sitosterol (19), and stigmasterol (20). Rosmarinicacid, which was obtained from the aerial parts, was found to be the best antioxidant compound among theisolated secondary metabolites in DPPH free radical and ABTS cation radical scavenging, and CUPRAC assays(IC50: 1.20±0.04 ?g/mL, IC50: 1.74±0.06 ?g/mL, A0.5: 1.22±0.02 ?g/mL, respectively). Chlorogenic and caffeicacids, luteolin 7-O-glucoside, salvianolic acids A and B, and inuroyleanol exhibited also high antioxidantactivity in the mentioned assays.

| Dicle Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Dicle Üniversitesi, Diyarbakır, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim