Yazar "Baran, Murat Sedat" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 12 / 12
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe The Determination of Nutrient Value, Digestibility and Energy Levels of Compound Feeds Used for Ruminant Nutrition by in Vitro Methods(2017) Deniz, Suphi; Baran, Murat Sedat; Kaplan, Oktay; Altaçli, SelçukThere are small number of tables that show digestibility and energy contents of compound feeds produced by feed factory in different regions of Turkey. Thus, in this paper, four different compound feed types (dairy cattle, beef cattle, calf and lamb growing feeds), totalling 78 compound feeds were analysed to determine their feeding value, dry matter (DM), organic matter (OM) digestibility and energy content (digestible energy (DE), metabolisable energy (ME) and net energy for lactation (NEL). As a result of this study, the crude fiber (CF) levels were higher than standard values in calf and lamb compound feeds and beef cattle compound feeds; however, in the dairy cattle and calf and lamb compound feeds, the crude protein (CP) values were lower than standard values. These findings are considered highly important for the region’s animal feeding. According to our results, the compound feeds for dairy cattle and lamb being used for ruminant nutrition in Diyarbakir Province of Turkey were found to have low nutrient qualities; however, in the calf feed both the metabolisable energy level and nutrient quantities were low.Öğe Determination of the Feeding Values of Feedstuffs and Mixed Feeds Used in the Southeastern Anatolia Region of Turkey(Tubitak Scientific & Technological Research Council Turkey, 2008) Baran, Murat Sedat; Demirel, Ramazan; Demirel, Dilek Sentuerk; Sahin, Tarkan; Yesilbag, DeryaIt is very important to know the feeding value and metabolizable energy content of feedstuffs for balancing animal diets. Feeding value and energy content of animal feeds change according to maturity stage, soil conditions, fertilization, climate, processing methods, etc. There are no adequate tables that show the basic feeding values of feedstuffs grown in different regions of Turkey; therefore, the present study analyzed 8 different feedstuffs and 56 dairy and beef cattle mixed feeds to determine their feeding value and energy content. Additionally, the possibility of using these feedstuffs for ruminant nutrition is discussed. Crude protein content of the dairy cattle mixed feeds and cotton seed values were lower than standard values. This finding is very important for animal feeding in the region.Öğe Determination of the feeding values of feedstuffs and mixed feeds used in the southeastern Anatolia Region of Turkey(2008) Demirel, Dilek Şentürk; Demirel, Ramazan; Baran, Murat Sedat; Yeşilbağ, Deya; Şahin, TarkanYeterli ve dengeli bir rasyon hazırlayabilmek için, karma yeme girecek yem hammaddelerinin besin maddeleri ve enerji kapsamlarının bilinmesi çok önemlidir. Yemlerdeki besin maddeleri ve enerji miktarları; hammaddenin olgunluk derecesi, yetiştiği toprak, gübreleme, iklim ve işlenme metotları gibi bir takım faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Ülkemizde değişik bölgelerde yetiştirilen ve üretilen yem ham maddelerinin temel besin maddeleri ve enerji içeriklerini gösteren çok az sayıda tablo bulunmaktadır. Bundan dolayı, bu araştırmada ruminant ve kanatlı beslenmesinde yaygın olarak kullanılan 8 farklı yem hammaddesi ile et ve süt sığırlarının beslenmesinde kullanılan 56 adet karma yemin temel besin maddeleri ve enerji içerikleri saptanmış ve bunların ruminant beslenmesinde kullanılma olanakları tartışılmıştır. Sığır süt yemlerinde ve pamuk tohumu küspesinde ham protein değerleri standart değerlerin altında tespit edilmiştir. Bu durum bölge hayvancılığı açısından oldukça önemlidir.Öğe Diyarbakır yöresinde ruminant beslenmesinde kullanılan karma yemlerin besin madde ve mikrobiyolojik kalite özellikleri(2008) Baran, Murat Sedat; Vural, Aydın; Erkan, M. EminBu araştırma, Diyarbakır yöresinde depolardan alınan 60 adet karma yemin besin madde, bakteri ve mantar florasını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bütün yemlerin besin madde, bakteri ve mantar florası klasik yöntemlerle saptanmıştır. Sığır süt, sığır besi, buzağı ve kuzu yemlerinde; kuru madde, ham protein, ham yağ, ham selüloz, azotsuz öz madde ve ham kül düzeyleri bakımından yemler arasında istatistiki olarak önemli bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Buzağı ve kuzu yemlerindeki ham selüloz düzeyleri standart değerlerden yüksek bulunmuştur. Buna karşılık süt, buzağı ve kuzu yemlerindeki ham protein değerleri standart değerlerin altında tespit edilmiştir.En düşük toplam mezofilik aerob bakteri sayısı süt yeminde, en yüksek ise kuzu yeminde bulunmuştur. Küf ve maya sayısı bakımından en yüksek değerler besi yemlerinde tespit edilmiştir. Sığır besi, buzağı ve kuzu yemlerinde Salmonella tespit edilemezken, süt yeminde % 13.30 düzeyinde tespit edilmiştir. Sığır süt, sığır besi, buzağı ve kuzu yemlerindeki kontaminasyon oranları sırasıyla Listeria monocytogenes için 13.33 %, 46.66 %, 33.33 %,13.33 %; koliform bakteri için 93.33 %, 86.66 %, 93.33 %, 80.00 %; Escherichia coli için 40.00 %, 26.66 %, 20.00 %, 40.00 %; Staphylococcus spp. için 86.66 %, 80.00 %, 93.33 %, 60.00 %; sulfite indirgeyen anaerob bakteriler için 73.33 %, 73.33 %, 60.00 %, 46.66 %; Bacillus cereus için 100.00 %, 100.00 %, 86.66 %, 93.33 %; küf için 93.33 %, 80.00 %, 100.00 %, 86.66 %; maya için 80.00 %, 73.33 %, 100.00 % ve 80.00 % olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, Diyarbakır yöresinde ruminant beslenmesinde kullanılan sığır süt, buzağı ve kuzu yemlerinin besin madde ve mikrobiyolojik kalitelerinin, sığır besi yeminin ise sadece mikrobiyolojik kalitesinin düşük olduğu saptanmıştır.Öğe The effect of dietary colostrum powder on performance, carcass yields and serum lipid peroxidation levels in Japanese quails (Coturnix coturnix Japonica)(Taylor and Francis Ltd., 2018) Akdemir, Fatih; Bayril, Tahir; Baran, Murat Sedat; Yıldız, Ahmet ŞenerColostrum is a nutrient-dense fluid secreted by female mammals for the first few days following birth. Colostrum can be supplemented to poultry diets as a feed additive due to its nutritious and performance-enhancing properties. This study was conducted to determine the effect of dietary colostrum powder (CL-P, Alpha Lipid Lifeline Colostrum, New Zealand) on growing performance, carcass weight and yield, organ weights, serum vitamins and malondialdehyde (MDA) levels in quails (Coturnix coturnix japonica). A total of 90 birds, one day old, were divided into 3 groups consisting of 6 replicate cages, 5 birds per cage. Birds were randomly fed on one of three diets: basal diet and basal diet supplemented with 2.5% or 5% of CL-P. At the end of the period of 42 days, CL-P supplementation increased final body weight (P <. 0001), weight gain (P <. 0001), feed intake (P =. 03), feed efficiency (P <. 0001), carcass weight (P <. 0001) and carcass yield (P <. 01). Amounts of serum MDA (P <. 001) levels also increased with increasing supplemental CL-P. As a result, growth performance can be improved and serum lipid peroxidation can effectively be attenuated by dietary CL-P supplementation at 5% of diets in Japanese quail.Öğe Effect of supplementary liquid colostrum on growth performance, carcass yield, ceruloplasmin, sialic acid and some antioxidant levels in quails(Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2017) Baran, Murat Sedat; Bayrıl, Tahir; Akdemir, Fatih; Akşit, Hasan; Kahraman, MücahitThis study was conducted to determine the effects of supplementary liquid-colostrum (LiqC) on growth performance, carcass yield, ceruloplasmin, sialic acid, and antioxidant levels in growing quails. In this study, a total of 90 ten-days-old mixed-sexed Japanese quail chicks were used. Quails were divided randomly into 3 groups. Chicks were fed one of three diets: basal diet or basal diet supplemented with 2% or 4% liquid colostrum. Birds were exposed to a 14L:10D illumination cycle for 32 days. When the effects of dietary liquid colostrum supplementation on performance were examined, values of final body weight, live weight gain, cumulative feed intake, feed efficiency, cold carcass weight and cold carcass yield in quails were higher in the trial groups compared to control group (P<0.05); but organ weights were not affected (P>0.05). Levels of liver malondialdehyde (MDA), ceruloplasmin, and sialic acid were lower, but levels of superoxide dismutase (SOD) were higher in trial groups (P<0.05), and there was no effect on total antioxidant status (TAS) levels (P>0.05). Serum MDA levels were lower and SOD levels were higher in liquid colostrum supplemented groups (P<0.05), although a numerical increase was found in TAS levels, no statistically important difference was found in trial groups. In conclusion, the oxidative, transport and slaughter stresses can be attenuated by liquid colostrum supplementation at 4% of diets in quail.Öğe Effects of clinoptilolite on the digestibility of nutrients and relative organ weights in rat diets(Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2018) Demirel, Ramazan; Baran, Murat Sedat; Demirel, Dilek Şentürk; Ketani, Aydın; Yokuş, BeranThis study was conducted to compare the effects of dietary clinoptilolite on nutrient digestibility and relative organ weights in rats. In this study, 24 adult male Sprague-Dawley rats were divided into 4 groups with 3 replicates, according to a randomized split plots design. In addition to a control group (0% clinoptilolit), 3 levels of clinoptilolite (2%, 4%, and 6%) were used in the diets, and the rats were fed (individually in cages) these diets for 56 days. Statistically significant differences were found among the groups for the digestibility rates of nutrients (P<0.05), except for crude fibre (CF) and acid detergent fibre (ADF). The addition of clinoptilolite in rats’ feeds reduced the digestibility of crude fibre, crude ash (CA), neutral detergent fibre (NDF) and acid detergent fibre (ADF), but increased the digestibility of other nutrients. Slaughter live, organs (liver, kidney, heart, and stomach) and relative organ weights were not affected significantly by the clinoptilolite contents (P>0.05). In conclusion, clinoptilolites can be used in animal feed as natural toxin binders when stored under suitable conditions.Öğe Effects of Colostrum Powder Supplementation on the Performance, Egg Quality and Egg Yolk Lipid Peroxidation in Japanese Quails(Erciyes Üniversitesi, 2017) Bayrıl, Tahir; Akdemır, Fatih; Baran, Murat Sedat; Orhan, Cemal; Kahraman, Mucahit; Yıldız, Ahmet Sener; Sahın, KazımThis study was conducted to determine the effect of supplementary colostrum powder (CL-P) on egg pro-duction, egg quality, serum and egg yolk vitamin levels, and malondialdehyde (MDA) levels in laying quail. A total of 90 five-week-old laying quail were divided into three groups consisting of six replicate cages with five birds per cage. The birds were fed randomly one of three diets: a basal diet or a basal diet supplemented with either 2.5 or 5% CL-P. Die-tary CL-P supplementation caused linear increases in feed intake, egg production, and egg weight, and improved feed conversion. In addition, shell weight and shell thickness increased, whereas egg yolk color and Haugh units were unaf-fected. In serum and egg yolks, the vitamin A levels increased linearly while the MDA levels decreased linearly with increasing amounts of supplemental CL-P. In contrast, the serum vitamin E levels increased linearly whereas the egg yolk vitamin E levels were unaffected by increasing amounts of supplemental CL-P. Dietary CL-P may enhance perfor-mance and egg quality in poultry.Öğe Foal nutrition and nutritional diseases(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2014) Baran, Murat Sedat; Alkan, OnurTo raise a horse in perfect physical conditions, a foal, from fertile zigot to adult weight, is supposed to be fed with balanced rations containing enough exogen amino acids, fat, vitamin and minerals. Colostrum must be given to a new born foal within the 24 hours after parturation. Otherwise the foals must be supported with vitamins, polivalans serum and antibiotics. To ensure the most important criterion is appropriate live weight increase of foals. Foals nutrition; in terms of the growth and a proper bone development is very important. p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 10.0px 'Times New Roman'} span.s1 {font: 12.0px 'Times New Roman'}Öğe Influence of humic acid addition to drinking water on laying performance and egg quality in Japanese quails(Agricultural Research Communication Centre, 2018) Kaplan, Oktay; Avci, Mehmet; Denek, Nihat; Baran, Murat Sedat; Nursoy, Huseyin; Bozkaya, FarukThe experiment was performed to investigate the effect of humic acid to drinking water on the laying performance and quality of eggs in Japanese quails. Hundred and forty, 9-weeks old female Japanese quails (Coturnix coturnix japanica) were randomly designated to four treatment groups forming 5 replicates each containing seven birds. Group I was the control group. Group II, III, IV were administered 250 ml/ton, 350 ml/ton, 450 ml/ton humic acid into drinking water, respectively. The egg characteristics were determined after 8th and 10th weeks of experiment. Addition of humic acid had a positive effect on the live weight change (p < 0.05) and yolk weight (p < 0.01). Egg shell thickness, albumen weight and yolk color were significantly (p < 0.01) lower in the experimental groups than that of control group. However humic acid had no effect on egg production, feed consumption, feed efficiency and other egg quality. In conclusion, data of our study demonstrated that liquid humate applied in drinking water has significantly improved live weight change and yolk weight. The positive effects of liquid humates, possibly related to improved nutrient utilization through various metabolic activities in the body are yet to be further investigated.Öğe Kedi ve köpeklerin beslenmesi(2007) Baran, Murat SedatGünümüzde insanların pet olarak ilgi duydukları hayvan türlerinin başında kedi ve köpekler gelmektedir. Kedi ve köpeklerin sağlıklı ve mutlu görünümleri sıkı sıkıya yeterli ve dengeli beslenmelerine bağlıdır. Kedi ve köpekler normalde kendi haline bırakıldığında yiyeceklerini bulup seçerler. Fakat insan kontrolünde yetiştirilen kedi ve köpeklerin gıdalarını seçme şansı yoktur. Bunların beslenme programları insanlar tarafından düzenlenmektedir. Bundan dolayı insanın kedi ve köpek besleme konusunda yapacağı hata hayvanın sağlığını olumsuz yönde etkileyecek ve birçok soruna yol açabilecektir (kas ve iskelet gelişim eksikliği, immun sistem yetersizliği, bozuk tüy yapısı gibi). Sağlıklı bir kedi veya köpeğe sahip olmanın temel koşullarından birisi onun dengeli ve yeterli beslenmesidir.Öğe Sorgumun, besi sığırlarında canlı ağırlık artışı, ruminal fermantasyon, besin maddelerinin sindirilebilirliği ve bazı kan parametrelerine etkisi(2003) Alp, Müjdat; Kocabağlı, Neşe; Yokuş, Beran; Gül, İsmail; Baran, Murat SedatBu araştırmada sorgumun besi sığırı karma yemlerinde enerji kaynağı olarak buğday yerine kullanılmasının canlı ağırlık artışı, ruminal fermantasyon, besin maddelerinin s'indirilebilirliği, yemden yararlanma ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada hayvan materyali olarakl.5 yaşında ve yaklaşık 300 kg canlı ağırlığında olan 20 baş Holştayn besi sığırı kullanılmıştır. Araştırmaya alınan hayvanlar 24 saat aç bırakılıp tartıldıktan sonra ortalama canlı ağırlıkları, 2 grupta eşit olacak şekilde her gruba 10 hayvan ayrılmıştır. Sorgum içeren deneme grubundaki besi danalarının ortalama canlı ağırlıkları 330.9 kg ± 18 kg (n=10) ve buğdaylı gruptaki besi danalarının ortalama canlı ağırlıkları 329.8 kg ± 16 kg (n=10) olarak belirlenmiştir. Araştırma 2 hafta alıştırma ve 10 hafta deneme dönemi olmak üzere toplam 12 haftalık dönemde yürütülmüştür. Araştırma süresince hayvanlara izokalorik ve izonitrojenik olacak şekilde hazırlanan % 18 ham proteinli ve 11.90 Mj/kg metabolik enerjili 2 farklı konsantre yem karması verilmiştir. Konsantre yem karmasının temelini; buğday kepeği, melas, pamuk tohumu küspesi, mermer tozu, tuz, vitamin ve mineral madde karışımı (Vimarmix BR1+M) oluşturmuştur. Konsantre yem karmalarından kontrol grubunda enerji yemi olarak % 34 buğday yer alırken, deneme grubunda enerji yemi olarak % 34 sorgum yer almıştır. Kaba yem olarak % 15.85 ham protein içeren yonca kuru otu yedirilmiştir. Yonca kuru otu ve konsantre yem her 2 gruba da 2 öğün halinde verilmiştir. Sorgumlu ve buğdaylı deneme gruplarının rasyonları % 80 konsantre yem karması ve % 20 kuru yoncadan oluşturulmuştur. İki haftalık alıştırma döneminden sonra her gün yemler tartılarak hayvanlara ad libitum olarak verilmiş ve ertesi gün aynı saatte artan yemler tartılıp verilen yemden çıkarılmış ve her hayvanın günlük yem tüketimi 14 günlük periyotlar boyunca ayrı ayrı tespit edilmiştir. Su da temiz ve taze olarak ad libitum verilmiştir. Başlangıç canlı ağırlıkları saptandıktan sonra, deneme süresince her on dört günde bir hayvanlar aç karnına tartılıp canlı ağırlıkları belirlenmiş ve bir önceki tartımdan çıkarılıp, aradaki fark 14 güne bölünerek günlük canlı ağırlık artışı saptanmıştır. Her 14 günde bir tespit edilen ortalama yem tüketimi aynı dönemde ortalama canlı ağırlık artışma bölünerek yemden yararlanma oranları saptanmıştır. Rumen sıvısı örnekleri deneme başlangıcında, ortasında ve sonunda olmak üzere, hata payını en aza indirmek için 2 gün arka arkaya alınmıştır.Deneme döneminin son 7 gününde besin maddelerinin sindirilme derecesini tespit edebilmek için (in vivo), dışkı örnekleri toplanmıştır. Sığırlarda dışkının tamamını toplamak güç olduğundan indikatör yöntemi kullanılmıştır. Kan serumunda; total protein, glikoz, albumin, Ca, P, Na, K, Zn, Cu, Fe, Mg ve Se düzeyleri ölçülmüştür. Sorgumlu ve buğdaylı grupların 0-84 gün arası canlı ağırlık kazançları, yem tüketimleri, günlük canlı -ağırlık artışları, yemden yararlanma oranları ve ham besin maddelerinin sindirilme dereceleri arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır (p>0.05). Bu araştırmada ruminal fermantasyon ürünlerinden; rumen sıvısı pH'sı, amonyak konsantrasyonları, total uçucu yağ asitleri, asetik, propiyonik ve bütirik asit düzeyleri açısından gruplar arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Sorgumlu ve buğdaylı grupların deneme başlangıcı ve deneme ortası kan analiz sonuçları arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemsiz (P>0.05), fakat deneme sonu kan analiz sonuçlarından selenyumda; gruplar arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (PO.05). Araştırma sonuçları, tane sorgumun besi sığırı karma yemlerinde ekonomik bir enerji kaynağı olarak, buğday yerine kullanılabileceğini ortaya koymuştur.