Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Başaran, Davut" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Adventitious shoot organogenesis and plant regeneration from cotyledons of diploid Diyarbakır watermelon (Citrullus lanatus cv. "Sürme")
    (2003) Onay, Ahmet; Başaran, Davut; Adıyaman, Filiz; Yıldırım, Hakan; Pirinç, Vedat; Işıkalan, Çiğdem
    Diploid Diyarbakır karpuzunun (CitruIIus lanatus ev. "Sürme") kotiledonlarından 3 haftalık kültür sonucunda adventif sürgünler oluşturuldu. Sürgün organojenezisi üzerine iki tip sitokininin; benzil aminopürin (BA) ve kinetin (Kin) farklı konsantrasyonlarının etkileri araştırıldı. Eksplant başına oluşan sürgün sayısı bakımından en iyi sonuç, 0.5 mg/1 BA içeren besi ortamından elde edilirken bu oran aynı zamanda kinetinin en iyi sonuç veren konsantrasyonundan (1 mg/l) yaklaşık %50 daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sürgünlerin (1-2 cm) in vitro ortamda köklenmesi; Naftalen Asetik Asit'le (NAA) desteklenen MS besi ortamına aktarılmasıyla elde edilmiştir. Rejenere edilen bitkilerin %50'den fazlası başarılı bir şekilde toprağa aktarılmıştır. Sonuç olarak, yüksek kaliteli diploid Diyarbakır karpuzunun in vitro yöntemle çoğaltılabileceği ve geliştirilen bu yöntemin, karpuz çeşitlerinin ıslahında kullanılabileceği kanısındayız.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Bitki doku kültürleri
    (Dicle Üniversitesi, 1990) Başaran, Davut
    Bu yapiti hazirlamamm amaci, ogrencilerinize, bitki doku külürleri üzerinde düinyada yapilan son calsmalar hakkinda birazcik olsun bilgi vermektir. Aslmda bu eserde anlatilan konular ne yazikki eskiye, 1902 Ii yillara, HABERLANDT'a kadar uzamr. Batih ve gelismis uzakdogu iilkelerinde liselerde okutulan, ciftcilerinin cep kitabi niteligini tasiyan bu bilgiler, ne yazik ki ülkemizde adet bile duyulmamıs durumdadrr. Bu giin artik domatesler, cicekler ve giiller, ne tohumdan ne de celik­ leme yoluyla yetistirilmemektedirler. Bunlar doku küiltüirleri yontemleriyle yetistiril­mektedirler. Zaman ve zeminin bilincinde olan bu memleketler, bir yilda bir tek gül meristeminden 400000 adet topraga dikilebilecek nitelikte gül fidesi elde etmekte­dirler. Keza kooperatifler ve anonim sirketler kurrnak suretiyle, yilda 450.00Cl.000 Isvicre frankhk domates f'idelerini ambalajlayip diinya piyasalanna surmextedirler Aym sekilde bitki doku kiiltlitleri yontemlerini kullanmak surctiyle, Agro­ bacterium tumefaciens gibi kanserojen ozelligi gosteren bir bakteriden plazmitler ahp, bir azot fikse eden bakteri olan Bacterium radicicola'ya aktarrnak suratiyle, azot f'iksasyonunu % 35-50 oramnda arttirma cahsmalan gostermektedirler. Keza bakteri kiiltiirleri sayesinde, hektar basma 70-80 ton ciftlik gubresi atilacagi yerde, birkac kg. bakteri ile aym islem yapilabilmektedir .. Bitki doku ki.iltiirleri yontemlerini kullanan japonlar, bir kok boya bitkis olan Isatis tinctoria'yi kiiltiire almak suretiyle, hem dogal olarak ruj imalatim gercek­ lestirmisler, hem de kendi bayraklarmm boyasint dogal yollardan vermislerdir,
  • [ X ]
    Öğe
    In vitro propagation of Diyarbakır watermelons and comparison of direct-seeded and transplanted watermelon
    (2011) Başaran, Davut; Pirinç, Vedat; Onay, Ahmet; Okumuş, Veysi
    Sürgün ucu eksplantları kullanılarak Diyarbakır karpuz tipleri Sürme, Beyazkış ve Karakış’ın mikroçoğaltımı için hızlı bir protokol geliştirilmiştir. İn vitro koşullarda çimlendirilmiş 5 günlük fi delerin sürgün uçları 3 haft a süreyle sürgün rejenerasyon ortamında kültüre alınmıştır. Farklı konsantrasyonlardaki benzil adenin (BA) ve karbonhidrat tiplerinin sürgün proliferasyonuna etkileri test edilmiştir. Sonuçlar her 3 genotipte de 0,5-1,0 mg/L aralığındaki BA ortamında sürgün uzunluklarının hemen hemen eşit olduğunu göstermiş ve BA ortamına sukroz eklenmesiyle ortalama sürgün sayısı ve sürgün uzunluğunun diğer karbonhidratlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Her 3 genotip için en iyi köklenme ortamının 1.0 mg/L IBA olduğu belirlenmiş ve IBA’da köklendirilen sürgünler Beyazkış ve Karakış için % 85, Sürme için % 90 başarıyla steril komposta aktarılmıştır. Sürme genotipinde hem doğrudan tohumdan hem de aktarılmış fi delerden elde edilen ürün verimi ve ortalama meyve ağırlığı, Beyazkış ve Karakış’tan daha yüksek bulunmuştur. Temel çözünür şekerler HPLC (yüksek performanslı sıvı kromatografi ) ile kantitatif olarak tespit edilmiştir. Beyazkış’ta tohumdan elde edilen ve Karakış’ta aktarılmış fideden elde edilen karpuzda, en çok bulunan şeker fruktoz olarak tespit edilmiştir. Bu sonuçlarla yüksek kaliteli Diyarbakır karpuzunun in vitro çoğaltılabileceği gösterilmiştir.
  • [ X ]
    Öğe
    In vivo and in vitro micrografting of Pistachio, Pistacia vera L. cv. "Siirt"
    (2003) Işıkalan, Çiğdem; Pirinç, Vedat; Tilkat, Engin; Başaran, Davut; Adıyaman, Filiz; Onay, Ahmet
    Bu çalışmada Antep fıstığının (Pistacia vera L. ev. "Siirt") in vitro ve in vivo mikro aşılanması araştırıldı. Çalışmada farklı yaş grubu ağaçlardan (1 ,5, 10, 30 yıllık) alınan mikroçeliklerin in vivo ve in vitro ortamda aşı tutma oranlan rapor edildi. In vitro mikro aşılamada, laboratuvarda sterilize edilen tohumlardan, Murashige ve Skoog (MS) besi ortamlarında çimlendirilen 10-12 günlük fideler anaç olarak kullanılırken, in vivo mikro aşılamada 3 aylık fideler anaç olarak kullanıldı, in vivo mikro aşılamada, çelik ile anaç arasındaki destek ve kaynaşmayı sağlamak için parafilm bant kullanıldı. In vivo mikro aşılı fidelerde daha fazla sürgün oluştuğu ve daha iyi büyüme gözlendiği gibi tarla koşullarına aktarıldıktan sonra gelişmelerine devam ettiler. Yumuşak dokulu genç anaçlarda mikroçeliklerin (meristemlerin) gelişmesi değerlendirildiğinde, Antep fıstığının klonal çoğaltımı için faydalı bir teknik olabileceği kanısındayız.

| Dicle Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Dicle Üniversitesi, Diyarbakır, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim