Yazar "Aslan, Nurten" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Fenolik bileşiklerin tayininde bakteri ve bitki dokusu esaslı biyosensör geliştirilmesi(Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Aslan, Nurten; Güven, Reyhan GülBu çalışmada fenolik bileşikleri substrat olarak kullanan, polifenoloksidaz enzimi aktivitesi gösteren mısır püskülü, biber tohumu ve Pseudomonas putida kullanılarak, çeşitli örneklerde fenolik bileşik tespiti amacıyla biyosensörler geliştirildi. Bu amaçla mısır püskülü, biber tohumu ve Pseudomonas putida'nın ham enzim ekstraktlarının spektrofotometrik yöntemle 0.1 M katekol varlığında polifenol oksidaz enzimi aktiviteleri tespit edildi. Biyosensör geliştirmek için bitki dokuları ve bakteri, immobilizasyon materyali olarak jelatin ve çapraz bağlayıcı olarak glutaraldehit kullanılarak oksijen elektrotudu üzerine immobilize edildi. Hazırlanan biyosensörlerin biyosensör cevapları üzerine sıcaklık ve pH etkisi tespit edildi, biyosensörlerin biyolojik bileşenlerini oluşturan mısır püskülü, biber tohumu ve bakteri, glutaraldehid ve jelatin miktarının biyosensör üzerine etkisi incelendi. Hazırlanan biyosensörler ile subsrat olarak kullanılan katekolün lineer aralığı belirlendi, sonuçlarının tekrarlanabilirliği, depo kararlılığı, bazı kimyasalların girişim etkisi ve biyosensörlerin gerçek örneklerdeki fenolik bileşiklerin belirlenmesinde uygulanabilirliği incelendi. Yapılan çalışmalarda, mısır püskülü homojenatı ile hazırlanan biyosensörün optimum pH'ı 7.0, optimum sıcaklık 40 ºC olarak tespit edildi. Biyoaktif tabaka bileşenlerinin optimizasyon çalışmalarında; en uygun doku miktarı 100 mg, en uygun jelatin miktarı 10 mg ve en uygun glutaraldehit yüzdesi % 1.5 olarak belirlendi. En uygun subsratın katekol olduğu tespit edildi. Biyosensörün katekol için tayin sınırları 0.05 – 0.2 M aralığı olarak belirlendi. Mısır püskülü homojenatı ile hazırlanan biyosensörün işlem kararlılığını ve tekrarlanabilirliği belirlemek için 30 dk arayla 6 kez ölçüm yapıldı. Biyosensörün depo kararlılığının belirlenmesinde ise; 30 gün boyunca farklı zamanlarda ölçümler alındı. İlk 20 gün aktivitenin devam ettiği tespit edildi. Çinkonun en çok girişim etkisi yaptığı tespit edildi. Mısır biyosensörü ile elma suyu ve Elazığ İli Maden ilçesindeki Bakır işletmesi yakınındaki atık su numunesinde fenol analizi yapıldı. Yapılan çalışmalarda, biber tohumu homojenatı ile hazırlanan biyosensörün optimum pH'ı 7.0 ve optimum sıcaklığı 40 ºC olarak tespit edildi. Biyoaktif tabaka bileşenlerinin optimizasyon çalışmalarında ; en uygun doku miktarı 100 mg, en uygun jelatin miktarı 10 mg ve en uygun gluteraldehit yüzdesi % 1olarak belirlendi. Optimum koşullarda hazırlanan bitki dokusu esaslı biyosensörün en uygun substratı olan katekol için lineer aralık 0.05-0.2 M olarak belirlendi. Biyosensörün işlem kararlılığı ve tekrarlanabilirliğini tespit etmek için 30 dk arayla 6 kez ölçüm yapıldı. Biyosensörün depo kararlılığının tespitinde ise ; 35 gün süresince farklı zamanlarda ölçümler yapıldı. Aktivitenin ilk 30 gün devam ettiği tespit edildi. Çinko ile manganın en çok girişim etkisi yaptığı tespit edildi. Biber biyosensörü ile elma suyu ve Elazığ İli Maden ilçesindeki Bakır işletmesi yakınındaki atık su numunesinde fenol analizi yapıldı. Bakteri ile hazırlanan biyosensörün optimum pH'ı 7.0 ve optimum sıcaklığı 30 ºC olarak belirlendi. Optimum özüt miktarı 100 mg, optimum jelatin miktarı 5 mg ve optimum glutaraldehit yüzdesi % 1,5 olarak belirlendi. Optimum koşullarda hazırlanan bakteri esaslı biyosensörün en uygun subsratı olan katekol için lineer aralık 0.01 –0.1 M olarak belirlendi. Bakteri homojenatı ile hazırlanan biyosensörün işlem kararlılığı ve tekrarlanabilirliğini tespit etmek için 30 dk arayla 5 kez ölçüm yapıldı. Biyosensörün depo kararlılığının tespitinde ise; 30 gün süresince ölçümler yapıldı. İlk 30 gün, aktivitenin devam ettiği tespit edildi. Bazı kimyasalların girişim etkisi incelendiğinde ise nikelin en çok girişim etkisi yaptığı tespit edildi. Bakteri biyosensörü ile elma suyu ve Elazığ İli Maden ilçesindeki Bakır işletmesi yakınındaki atık su numunesinde fenol analizi yapıldı.Öğe Mısır püskülünden (Stylus maydis) polifenol oksidaz enziminin saflaştırılması ve karakterizasyonu(2017) Aslan, Nurten; Gül Güven, ReyhanBu çalışmada, mısır püskülü (Stylus maydis) polifenol oksidaz (PFO) enziminin saflaştırılması yapılmış ve bazı kinetik özellikleri incelenmiştir. Mısır püskülünden ekstrakte edilen polifenol oksidaz, (NH?)?SO? (amonyum sülfat) çöktürmesi, diyaliz, ultrafiltrasyon ve jel kromatografisi prosodürleri kullanılarak saflaştırıldı. Saflaştırılan enzim tek bir bant olarak SDS-PAGE’de elde edilmiştir. Mısır püskülünün PFO enziminin molekül ağırlığı ise yaklaşık 158 kDa civarında gözlemlenmiştir. Katekol ve 4-metil katekol substratları kullanılarak, PFO enziminin optimum pH ve sıcaklık değerleri belirlenmiştir. Polifenol oksidaz aktivitesi 4-metilkatekol ve katekol için 420 nm'de spektofotomtrik olarak ölçülmüştür. Optimum sıcaklık katekol için 40°C ve 4-metilkatekol için 30°C bulunmuştur. Optimum pH katekol için 8 ve 4-metilkatekol için 6 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca PFO'nın substrat spesifikliği ve ısı inaktivasyonu incelenmiştir. PFO enziminin optimum pH ve sıcaklıkta katekol ve 4-metil katekol substratları için Km ve Vmax değerleri Linewear-Burk yöntemi ile bulunmuştur. Vmax/ Km değerlerine göre PFO enzimi için en uygun substratın katekol olduğu bulunmuştur. Ayrıca katekol kullanıldığında artan inaktivasyon süresine paralel olarak PFO aktivitesinin bariz bir şekilde azaldığı gözlemlenmiştir. EDTA, SDS ve sodyum azidin PFO aktivitesi üzerine inhibisyon etkisi katekol substratı kullanılarak etkisi incelendi. Bu çalışmada sırasıyla sodyum azidin % 26.6 EDTA’nın % 22.2 ve SDS’nin % 12.2 oranında enzimi inhibe ettiği tespit edildi. Ayrıca sukroz, fruktoz, riboz ve glikoz gibi karbonhidratların PFO aktivitesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Fruktoz ve ribozun enzimi % 17 oranında aktive ettiği, glikozun % 16, sukrozun ise % 4 oranında aktive ettiği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Stylus maydis,Polifenol oksidaz ,substrat spesifikliği,inhibisyon.