Yazar "Aslan, Ayhan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Siirt ili bağcılık potansiyeli(Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 2018) Karataş, Hüseyin; Karataş, Dilek Değirmenci; Aslan, AyhanSiirt ili, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde köklü bir bağcılık kültürüne sahip illerden birisidir. Geçmiştecanlı bir bağcılık merkezi olan Siirt ili günümüzde mevcut bağ alanlarını ve üretim yönünden üst sıradakikonumunu her geçen gün kaybetmektedir. Bu çalışmada Siirt ilinin ilçeler bazında mevcut bağcılıkpotansiyeli incelenmiştir. Çalışma kapsamında Siirt ili Merkez, Baykan, Kurtalan, Pervari, Tillo, Eruh,Şirvan ve ilçelerin bağcılık potansiyeli irdelenmiştir. Bu ilçelerin mevcut bağ alanları ve dekara verimideğerleri tespit edilmiştir. İlçeler bazında en yüksek verim Kurtalan (296 kg/da) ve merkez (444 kg/da)ilçeleri ülkemiz ortalamasının üzerinde değerler gösterirken, Baykan (370kg/da), Aydınlar (740 kg/da),Eruh (537 kg/da), Şirvan (740 kg/da) ve Pervari (515 kg/da) ilçeleri ortalamanın altında değerlergöstermektedirler. Siirt ili bağcılık sorunları arasında; mevcut bağ alanlarının çoğunlukla aile ihtiyaçlarınınkarşılamaya yönelik olması, ortalama verimin çok az olması, mevcut ve eldeki fidanlardan bağ tesisiyapılması, aşılı fidan kullanım yetersizliği, sulu bağcılığın yapılmaması, bağcılığın kuru tarım olarakbenimsenmesi, bağlarda fazla sayıda lokal çeşidin olması, çeşitlerin isim karışıklığı oluşturması, yetiştirilenüzüm çeşitlerinin yöreye özgü olması ve sadece yöre insanın damak tadına hitap etmesi, başka pazarlarasatılamaması ve toprak analizinin yapılamadığı gözlenmiştir. Bölgede modern yetiştirme tekniğiuygulamaların yetersizliği temel sorun olduğu tespit edilmiştir.Öğe Siirt ve batman illeri üzüm çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi(2018) Aslan, Ayhan; Karataş, HüseyinIn this study, the province of Siirt in the years 2016-2017 Tillo, Pervari, Eruh, Baykan, Şirvan, Kurtalan, in the central districts and villages and the province of Batman Gercüş, Sason, Kozluk, Hasankeyf, Beşiri, yield and quality characteristics of about 28 local grape varieties grown in central districts and villages were investigated. In this study, yield and quality characteristics of grape varieties were investigated and phenological stages were observed. The research materials are samples of grapes grown on the healthy grapevines in the local ties grown in dry conditions. The study is planned to have 3 replications and the yield of the local grape varieties to determine the yield and quality characteristics (kg/grapevine), decare yield (kg/da), cluster weights (g), berry width (mm), berry size (mm), berry weight (g), % (TCC) dry matter, pH, acidity and titratable acid amounts (g/l) were examined. The lowest cluster weight were determined in Drejik (118.57 g) Guşto (121.02 g), the highest cluster weight determined in Tayfi (475.51 g) and Tılımıtır (528.58 g) grape varieties. The lowest fertile variety is Guşto (1.70 kg/grapevine-250 kg/da) while the varieties with high yield values are Tayfi (7.00 kg/grapevine-840 kg/da) and Mazrumi (6.40 kg/grapevine-750 kg/da) varieties. Very low water content, low, medium and high varieties were determined. The pH of the examined species was determined between 2.60-5.50 and the lowest pH value was Karo (2.66), the highest pH value of Veledezine (2.95) was Drejik (5.03) and Zerrık (4.72).