Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Aldemir, Ezgi" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Supplementing Broiler Quail Diets with Dried Egg Yolk under Heat Stress Conditions
    (2024) Irmak, Mehmet; Denli, Muzaffer; Kayri, Veysi; İpçak, Hasan Hüseyin; Oduncu, Ferhat Mazlum; Aldemir, Ezgi
    This study was conducted to investigate the impact of incorporating dried egg yolk into the diet on the growth performance, carcass quality characteristics, and thigh-breast malondialdehyde value of quails (Coturnix coturnix japonica) subjected to heat stress. A total of 160 quails, 10 days old, were divided into four groups, each comprising 10 replicates with four chicks in each group. Throughout the experiment, the quails were provided with isonitrogenic and isocaloric feeds. The experimental groups were as follows: 1) Basic ration without temperature application (Control); 2) Basic ration with 1% added egg yolk, without temperature application; 3) Basic ration with temperature treatment (30 °C for 8 hours per day); and 4) Basic ration with 1% added egg yolk, along with temperature treatment (30 °C for 8 hours per day). At the end of the experiment, the highest body weight gain occurred in male and female quails which fed the diets incorporated with dried egg yolk and not exposed to heat (P<0.05). The males and females that were exposed to heat and fed with the basic ration showed the lowest feed intake, and this difference was statistically significant (P<0.05). There was no significant difference observed in the malondialdehyde (MDA) values of thigh meat on days 3 and 9, as well as in breast meat on days 3, 6, and 9 (P>0.05). However, a significant change in thigh malondialdehyde value was detected on day 6 (P<0.05). In conclusion, the addition of dried egg yolk to the diets of quails exposed to heat stress diminished the negative effects of heat stress on growth performance.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Yemlere enkapsüle uçucu yağları ilavesinin etlik Japon bıldırcınların besi performansı, bağırsak morfolojisi ve bakteri popülasyonuna etkisi
    (Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2024) Aldemir, Ezgi; Denli, Muzaffer
    Bu çalışmanın amacı, etlik bıldırcınların (Coturnix coturnix japonica) karma yemlerine enkapsüle edilmiş kekik ve rezene uçucu yağlarının eklenmesinin, besi performansı, bağırsak morfolojisi ve bakteri popülasyonu üzerindeki etkilerini belirlemektir. Araştırmada, toplamda 160 adet 1 günlük yaşta bıldırcın kullanılmıştır. Bıldırcınlar 4 gruba ayrılmış, her grupta 10 tekerrür ve her tekerrürde 4 civciv olacak şekilde düzenlenmiştir ve 5 hafta boyunca deneme yemleriyle beslenmişlerdir. Kontrol grubu normal temel rasyon ile beslenirken, muamele grubunun yemine kg başına 250 mg enkapsüle edilmiş rezene uçucu yağı, kekik uçucu yağı ve bu yağların karışımı eklenmiştir. Deneme sonuçlarına göre, canlı ağırlık kazancı bakımından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (P>0.05). Yemlere ilave edilen enkapsüle kekik uçucu yağı, yem tüketimini azaltmış ve yemden yararlanma oranını iyileştirmiştir (P<0.05). Dişi bıldırcınlarda Clostridium perfringens ve Escherichia coli varlığı açısından gruplar arasında farklılık tespit edilmezken (P>0.05), enkapsüle kekik uçucu yağı eklenmiş yemle beslenenlerde Lactobacillus spp. varlığında artış saptanmıştır (P<0.05). Erkek bıldırcınlarda ise Clostridium perfringens, Escherichia coli ve Lactobacillus spp. varlığı açısından gruplar arasında önemli bir farklılık saptanmamıştır (P>0.05). Yemlere eklenen enkapsüle rezene uçucu yağı, hayvanların duodenum villus yüksekliği, genişliği, alanı ve villus yüksekliği/kript derinliği oranını artırmıştır (P<0.05). Ancak, her iki uçucu yağın karışımını içeren yemlerle beslenen bıldırcınlarda jejunum ve ileum villus yüksekliği ile genişliğinde azalma gözlenmiştir (P<0.05). Ayrıca enkapsüle kekik uçucu yağı eklenmiş yemlerle beslenen hayvanlarda ileum villus yüksekliği ve villus alanında artış saptanmıştır (P<0.05). Sonuç olarak, yemlere enkapsüle rezene ve kekik uçucu yağlarının tek başına eklenmesinin, kombine edilerek verilmesine göre daha uygun olduğu belirlenmiştir. Gelecekte yapılacak çalışmalarda ise bu yağların farklı düzeylerde ve çeşitli fitojeniklerle kombinasyonlarının araştırılması önerilmektedir.

| Dicle Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Dicle Üniversitesi, Diyarbakır, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim