Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Akgul, Nasuh" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    The Effects of Different Cooking Methods on Fatty Acid Composition of Leer (Lichia amia) Fillets
    (Kahramanmaras Sutcu Imam Univ Rektorlugu, 2024) Akgul, Nasuh; Bashan, Mehmet
    In this study, the effects of cooking methods such as frying in vegetable oils, cooking in the oven and microwave cooking, grilling and steaming on the fatty acid composition of leer fish (Lichia amia) were investigated. It was determined that the frying process changed the fatty acid composition of the fish. It was determined that 18:2n-6 and & sum;n-6 PUFA were significantly increased in fillets fried in sunflower oil and corn oil, and 18:1n-9 and & sum;MUFA in samples fried in olive oil and hazelnut oil (p<0.01). A slight increase in & sum;SFA and a decrease in & sum;PUFA and & sum;n-3 PUFA were observed in leer cooked by grilling, microwave and steaming. n -3/n-6 ratio was significantly decreased in all vegetable oils tested compared to the control.(p<0.01); this ratio was found to be close to in methods cooked other than frying (p>0.05). The atherogenic index (AI) and thrombogenic index (TI) values obtained from all cooking methods were below 1.0, which is the value recommended by nutritionists.

| Dicle Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Dicle Üniversitesi, Diyarbakır, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim