Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Şahin, Aynur" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Bazı kuru fasulye çeşitlerinde (Phaseolus vulgaris L.) bakteri aşılama ve azot dozlarının verim ve verim unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi
    (Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018) Şahin, Aynur; Temiz, Mefhar Gültekin
    Bu araştırma, 2018 yılı ilkbahar ve erken yaz yetiştirme döneminde Diyarbakır koşullarında, bazı fasulye çeşitlerinde (Göynük 98 ve Cihan) azot ve bakteri (0, 4, 9, 12 kg/da, bakteri aşılama (Rhizobium phaseoli) ve bakteri + 4 kg/da) uygulamalarının verim ve verim unsurlarına etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Parseller 4 muzunluğunda ve sıra arası 70 cm olarak düzenlenmiştir. Ekim 13 Nisan 2018 tarihinde yapılmıştır. Araştırmada bitki ağırlığı, % 50 çiçeklenme süresi, olgunlaşma süresi, bitki boyu, bitkide ana dal sayısı, bitkide bakla sayısı, bakla genişliği, bakla eni, tane verimi ve 100 tane ağırlığı özellikleri incelenmiştir. Gübre uygulamalarının bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide bakla sayısı, bitkide bakla ağırlığı, ve bitkide tane sayısına etkileri önemli bulunmuştur. En yüksek bitki boyu değeri bakteri ve bakteri + 4 kg/da azot uygulamasından elde edilmiştir. Bitkide bakla sayısı en yüksek dekara 4 kg azot uygulamasında saptanmıştır. Tane verimi ve biyolojik verim kontrol grubunda(106.8 kg/da), azot dozları ve bakteri uygulamasına göre daha yüksek bulunmuştur. Tane verimi değerlerimiz Cihan çeşidinde 88.8 kg/da ile Göynük 98 çeşidinde 93.58 kg/da olarak belirlenmiştir. Yüksek sıcaklık ve düşük nem değerleri Diyarbakır ilinde fasulye yetiştiriciliğinde önemli bir kısıtlayıcı faktördür. Verim değerlerinin düşük olması bitkinin iklim koşullarıyla rekabetinin sonucudur.

| Dicle Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Dicle Üniversitesi, Diyarbakır, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim