Yazar "Ünal, M. Ümit" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Pozantı yöresinde yetiştirilen bazı siyah üzüm çeşitlerinin kırmızı şarap üretimine uygunlukları üzerine bir araştırma(2007) Tangolar, Semih; Bozdoğan, Adnan; Ünal, M. Ümit; İncesesli, İlker; Canbaş, Ahmet; Cabaroğlu, Turgut; Özdemir, GültekinBu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Pozantı Araştırma Merkezi (POZMER) Deneme Bağında yetiştirilen siyah çeşitlerden Kalecik karası, Syrah ve Carignan üzümlerinin şarap üretimine elverişlilik durumları araştırılmıştır. Kimyasal ve duyusal analiz sonuçlarına göre, yöre koşullarında Syrah üzümünün bileşim olarak Kalecik karası ve Carignan'a göre şarap üretimine daha elverişli bir çeşit olduğu, özellikle renk bakımından daha zengin olduğu ve duyusal açıdan diğerlerine göre daha gövdeli, dengeli ve aromatik şaraplar verdiği ve karakteristik Syrah şarabının duyusal özelliklerini yansıttığı belirlenmiştir. Syrah çeşidinin kaliteli kırmızı şarap üretimine uygun bir çeşit olduğu ve bu çeşidin yörede yaygınlaştırılmasının çok yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.Öğe Pozantı'da yetiştirilen bazı beyaz üzüm çeşitlerinin şarap üretimine uygunlukları üzerinde bir araştırma(2007) Tangolar, Semih; Bozdoğan, Adnan; Canbaş, Ahmet; Cabaroğlu, Turgut; Erten, Hüseyin; Özdemir, Gültekin; Ünal, M. ÜmitBu çalışmada Çukurova Üniversitesi Pozantı Araştırma Merkezi (POZMER)'in Deneme Bağında yetiştirilen beyaz çeşitlerden Kabarcık, Semillon ve Chardonnay üzümlerinin şarap üretimine uygunlukları araştırılmıştır. Şarapların kimyasal bileşimleri normal sınırlar içerisinde bulunmuştur. Şarapların toplam asit miktarları kalite şaraplar için belirtilen sınırlar içerisindedir. Duyusal analiz sonuçlarına göre Chardonnay çeşidinden elde edilen şarap her iki yılda da en yüksek toplam puanı almıştır. Bu çalışmada ele alınan Pozantı bölgesinde yetiştirilen üzümlerden kalite şarap üretilebileceği belirlenmiştir.