Yazar "Çelik, Fatma" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Evaluation of dietary intake of various vitamins in menopausal women with hot flashes(Derman Medical Publishing, 2016) Tokmak, Aytekin; Öztürkkan, Demet; Güzel, Ali İrfan; Çınar, Mehmet; Çelik, Fatma; Uğur, MustafaAim: Menopausal hot flashes affect the majority of women. Hormone replacement therapy to reduce the severity of hot flashes is the most effective method. Today, however, due to a number of side effects of hormone therapy more women are seeking alternative treatments such as vitamin pills and herbal products. Previously, various vitamins, minerals and trace elements were studied for this purpose. In this study, our aim was to determine the level of dietary intake of various vitamins in women with hot flashes and to compare them with women who had no complaints. Material and Method: One hundred and seven consecutive women who attended the menopause clinic of our hospital for routine follow up were included in this study. All of the participants were asked about the occurrence of specific menopausal symptoms and completed 92-itm antioxidant nutrient questionnaire developed by Satia. The main parameters recorded for each woman were; age, obstetrical characteristics, body mass index, smoking status, educational level, type of menopause (surgical or natural), duration of menopause, menopausal symptoms, and number and duration of hot flashes. According to the computerized analysis of questionnaire, dietary intake of water-soluble vitamins; B complex and vitamin C, and fat-soluble vitamins; vitamin, A D, E, K were calculated. Results: Patients were divided into two groups with regard to presence of hot flashes, those with hot flashes constituted the study groups (n:75), and others without hot flashes constituted the control group (n:32). The mean age of patients was statistically significantly lower in the study group (p<0,001). The mean duration of menopause was also lower in this group (p<0,001). There were no statistically significant differences between groups in terms of obstetrical characteristics, body mass index, smoking status, educational level, type of menopause (p>0,05). Night sweats and sleep disorders were more common in women with hot flashes. There were no statistically significant differences between the groups regarding the mean levels of dietary intake of evaluated vitamins. Discussion: Although the mean levels of all studied vitamins were lower in women with hot flashes, the differences were statistically insignificant. Supplementation with vitamins should not be recommended in postmenopausal women suffering hot flashes currently. Further investigations are required to determine the role of vitamin supplements for hot flashes.Öğe Gençlerde kardiyovasküler risk faktörlerinin gelişimi üzerine fiziksel aktivite ve beslenmenin etkisi(2018) Çelik, Fatma; Toksöz, PerranBu araştırmanın amacı, gençlik çağındaki bireylerin beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin, kardiyovasküler için risk faktörleri olarak kabul edilen bazı parametreler üzerindeki etki derecesini çok yönlü olarak belirlemek ve erken dönemde alınması gerekli önlemler üzerine dikkati çekerek kişi ve toplum sağlığını korumaya yönelik önerilerde bulunmaktır. Araştırma, Dicle Üniversitesinde okuyan 18-24 yaş grubu gönüllü 60 kız ve erkek üzerinde gerçekleştirilmiştir. Aktif grup olarak tanımlanan kişiler Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda okumakta olan öğrenciler arasından rastgele örnekleme ile seçilmiştir. Araştırmada, bireyleri tanımlayıcı bilgiler yanında antropometrik ölçümleri yapılmış, gençlerin beslenme alışkanlıkları ve besin tüketim düzeyleri ile günlük enerji harcamaları saptanarak bazı biokimyasal parametrelerle her iki gruba ait veriler arasındaki ilişkiler istatistiksel yöntemlerle test edilmiştir. Araştırma sonucunda, gençlerin çoğunluğunun düzenli beslenme alışkanlığından yoksun olduğu, çay ve kahve ile sigara tüketimi açısından gruplar arasında önemli bir farklılık olmadığı gibi tüketim düzeylerinin de düşük olduğu saptanmıştır. Genellikle kızlar grubunda zayıflık oranının çok yüksek olması bu gençlerde beslenme yetersizliğinin yaygın olduğunun bir göstergesidir. Aktif genç kız ve erkeklerde günlük enerji tüketimi, harcamalarının önemli derecede altında bulunmuştur. Bu durum, gençlerin beden sağlığı açısından oldukça sakıncalıdır. Beşiri öğeleri tüketim düzeyi incelendiğinde aktif genç erkeklerin Vitamin A ve |3 karaten, Vitamin B2 ve Vitamin C tüketimlerinin, aktif olmayanlara göre önemli derecede yüksek olduğu bulunmuştur. Aynı zamanda aktif genç erkeklerin protein, doymamış yağ, Vitamin B2, niasin, demir ve total yağ gereksinimlerinden önemli derecelerde altında tükettikleri belirlenmiştir. Her iki grupta yer alan erkeklerin doymuş yağ tüketimlerinin gereksiniminin önemli derecede üstünde, doymamış yağ tüketimlerinin ise alınması gerekenin altında olduğu bulunmuştur. Aktif genç kızların LDL-kolesterol düzeyinin aktif olmayanlara kıyasla önemli derecede düşük, HDL-kolesterolünün de bir miktar yüksek olduğu bulunmuştur. Bu durum gençlerde fiziksel aktivitenin, ileri yaşlarda KVH ların oluşumunu engelleyebilecek yönde, kan kolesterol düzeyi üzerinde olumlu bir etkisinin olabileceğini düşündürmektedir. Bunun yanında, gençlerin beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi, harcanan düzeyde enerji tüketimine önem verilerek ağırlık kontrolünün sağlanması, doymuş yağ tüketiminin azaltılarak kan kolesterol düzeyinin kontrol altına alınmasıyla erken yaşlardan itibaren KVH için risk faktörlerinin zararlı etkilerinden korunmak mümkün olacaktır.Öğe Predictive factors of cardiovascular disease in patients on maintenance hemodialysis(Wiley, 2008) Danış, Ramazan; Özmen, Şehmus; Akın, Davut; Çelik, Fatma; Yazanel, Orhan; 0000-0003-1492-9681; 0000-0002-9567-7940OBJECTIVE: The purpose of this study was to identify the role of the methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR) gene mutation and other predictive factors of cardiovascular disease (CVD) in patients on maintenance hemodialysis. METHODS: A total of 144 patients with end-stage renal disease (ESRD) undergoing maintenance hemodialysis for at least 6 months were recruited. The mean age of patients was 44.84 +/- 16.23 years. Serum folate, vitamin B12, homocysteine (tHcy), albumin, lipids, MTHFR C677T mutation, and smoking habits were analyzed relative to the presence of CVD. RESULTS: Forty-two of the 144 patients (29.1%) had CVD. Mean age, duration of dialysis, body mass index, CRP, Kt/V, male sex, diabetes mellitus, and currently smoking were found to be significantly higher in patients with CVD than in those without CVD (p 0.05). The means of serum folate, vitamin B12, tHcy, albumin, and percentage of past smokers were not significant (p 0.05). MTHFR C677T mutation was not found to be associated with CVD risk factors. The mean differences in tHcy levels between the TT and CC and the CT and CC genotype allele groups were significant. CONCLUSION: We recommend that duration of ESRD and CRIP predictors with traditional risk factors be taken into account when examining CVD. We suggest that if patients with ESRD have normal B12 and folate levels, abnormal tHcy level and tHcy metabolism are not risk factors for CVD in patients with ESRD. We do not recommend evaluation of the MTHFR C677T mutation and tHcy level in maintenance hemodialysis patients. The discriminative ability of risk predictors in CVD found in the study present new ideas for researchers studying this subject.Öğe To determine the occurence of afatoxin M1 (AFM1) in samples of cyprus traditional cheese (Halloumi): A cross-sectional study(Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2014) Öztürk, Barış; Çelik, Fatma; Çelik, Yusuf; Kabaran, Seray; Ziver, TevhideThis Cross-Sectional present study was conducted to determine the occurence of afatoxin M1 (AFM1) in samples of Turkish Republicof North Cyprus (TRNC) traditional cheese (halloumi). In the current study a total of 128 halloumi cheese samples including 36 industrialmade and 92 home made were selected by using cluster sampling method and analyzed for AFM1 with the competitive ELISA. Thepercent of AFM1 contamination in halloumi cheese was found to be low, since 28.8% (0-16.66 ng/kg) of the samples were positive inindustrial made and 21.7% (0-4.63 ng/kg) in home made. The mean, standard error of mean (SEM), 95% Confidence Interval (95% CI)values of afatoxin M1 in halloumi cheese with industrial and home made samples were 0.84±0.24, (95% CI :0.35-1.35) and 1.28±0.32,(95% CI: 0.63-1.93) respectively. Both means were not significantly diference (P=0.422) and found very low from the limits of EuropeanCommission (EC) (250 ng/kg) and Turkish Food Codex (TFC) (500 ng/kg) (P<0.001). In order to prevent from introduction of afatoxin M1into cheese industry cycle, hygienic conditions, appropriate storage and control of livestock feed at all stages of planting and requiressystem that makes afatoxin control are necessary.