Yazar "Çavuş, Aynur" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe İnsülin baskılanmış poli (HEMA-MAH) kriyojellerin hazırlanması(2015) Çavuş, Aynurİnsülin canlı sistemde glukoz düzeyinin kontrolünü sağlayan ve metabolizma üzerinde önemli etkileri olan bir hormondur.İnsülin üretimi veya insülin kullanımı azaldığında diabetik hastalıklar oluşmaktadır. İnsülinin ayrılması, saflaştırılması veya saf proteinler, diabetik ilaçların saf materyallerini oluşturdukları için büyük bir öneme sahiptirler. Bu noktada adsorpsiyon yoluyla proteinlerin saflaştırılması biyomedikal ve biyoteknolojik uygulamalar için oldukça önemlidir. Çalışmada insülin adsorpsiyonu için afinite adsorpsiyon tekniği çalışıldı. Bu amaçla insülin adsorpsiyonu için insülin-baskılı süpermakrogözenekli kriyojel hazırlandı. N-metakriloil-L-histidin metilester (MAH) monomer olarak seçildi. MAH, Hacettepe Ünv. Fen Fak. Kimya Bölümü, Biyokimya Ana Bilim Dalı' nda Prof. Dr. Adil Denizli ve çalışma grubu tarafından metakriloil klorür ve L-histidin metil esterden sentezlendi. İlk aşamada insülin MAH ile komplekleştirilerek, insülin baskılı p(HEMA-MAH) kriyojel serbest polimerizasyon reaksiyonu ile polihidroksimetakrilat p(HEMA), N,N,N',N'- tetrametilendiamit (TEMED) ve amonyum persülfat (APS) ile buz banyosunda hazırlandı. Daha sonra 0.1 M Glisin- HCl tamponu (pH: 3.5) ile insülin kriyojelden uzaklaştırıldı. Kriyojel taramalı elektron mikroskobu (SEM), Fourier infrared spektroskopisi (FT-IR) ve şişme testi ile karakterize edildi. P(HEMA) için kriyojelin denge şişme oranı 8.56 g H2O / g polimer ve insülin baskılanmış p(HEMA-MAH) için 7.2 g H2O / g polimer olarak bulundu. İnsülin adsorpsiyon çalışmaları sürekli sistemlerde farklı şartlar altında (akış hızı, ortamın pH'sı, insülin konsantrasyonu, sıcaklık ve iyonik şiddet gibi) araştırıldı. Sulu çözeltide p(HEMA-MAH) kriyojelin, insülin adsorpsiyon kapasitesi 8.13 g H2O / g polimer olarak belirlendi. Adsorpsiyon kapasitesinde anlamlı bir azalma olmaksızın, p(HEMA-MAH) kriyojeli ile insülinin tekrarlanabilir bir şekilde adsorplandığı-desorplandığı gözlendi.