• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Dicle
  • Fakülteler
  • Eczacılık Fakültesi
  • Eczacılık Fakültesi Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Dicle
  • Fakülteler
  • Eczacılık Fakültesi
  • Eczacılık Fakültesi Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Biological and chemical comparison of natural and cultivated samples of satureja macrantha C.A.Mey

Thumbnail

Göster/Aç

Makale dosyası (1.161Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2021

Yazar

Akdeniz, Mehmet
Yener, İsmail
Ertaş, Abdulselam
Fırat, Mehmet
Reşitoğlu, Barış
Haşimi, Nesrin
Kandemir, Sevgi İrtegün
Yılmaz, Mustafa Abdullah
Demirköz, Aslı Barla
Kolak, Ufuk
Öksuz, Sevil

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Akdeniz, M, Yener, İ., Ertaş, A., Fırat, M., Reşitoğlu, B., Haşimi, N. ve diğerleri. (2021). Biological and chemical comparison of natural and cultivated samples of satureja macrantha C.A.Mey. Records of Natural Products, 15(6), 568-584.

Özet

Abstract: In this study, investigation on the essential oils and ethanol extracts of naturally grown and cultivated Satureja macrantha samples were reported. The essential oil, flavour and terpenoid-steroid-flavonoid contents of S. macrantha samples were determined by GC-MS and their phenolic contents by LC-MS/MS. Besides, the biological activities of the samples were investigated for their antioxidant, anti-Alzheimer, antimicrobial, cytotoxic, antityrosinase, antiurease, antielastase and anticollagenase properties. The phenolic content and antioxidant capacity of the cultivated sample were higher than those of the naturally grown sample. According to the GC-MS results, terpinene-4-ol (30.9%) and p-cymene (56.7%) were determined as the major components in the essential oils of the naturally grown and cultivated S. macrantha, respectively. The flavour analysis results showed that cis-sabinene hydrate (20.7%) and carvacrol (42.2%) were found to be the major components in the naturally grown and cultivated samples, respectively. While the naturally grown sample was rich in abietane diterpenoids (ferruginol (17.5 mg analyte/g extract) and sugiol (4.2 mg analyte/g extract)), these components were not detected in the cultivated sample. The rosmarinic acid content (0.20 and 24.87 mg analyte/g extract, respectively) of the cultivated sample was found to be significantly higher than that of the natural sample. The biological activities of the samples were determined to be changed in parallel with their chemical contents that are due to factors such as climatic conditions, and soil structure.

Kaynak

Records of Natural Products

Cilt

15

Sayı

6

Bağlantı

https://www.acgpubs.org/doc/20210529145924A11-237-RNP-2102-1957.pdf
https://hdl.handle.net/11468/7194

Koleksiyonlar

  • Eczacılık Fakültesi Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü Koleksiyonu [18]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [529]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [1742]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [555]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Dicle

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Dicle Üniversitesi || OAI-PMH ||

Dicle Üniversitesi, Diyarbakır, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Dicle Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Dicle:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.