Ekmeklik buğday ileri hatlarının verim ve verim kriterlerinin incelenmesi
Citation
Albayrak, Ö., Bayhan, M., Özkan, R. ve Akıncı, C. (2022). Ekmeklik buğday ileri hatlarının verim ve verim kriterlerinin incelenmesi. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(1), 173-182.Abstract
Islah çalışmalarında belirlenen amaca uygun genotiplerin seçimi,
çalışmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için önem arz etmektedir. Bu
noktada oluşturulan popülasyonun karakterize edilmesi elzemdir.
Çalışmada bazı ileri ekmeklik buğday hatlarının tarla koşullarında
morfolojik özellikleri incelenmiştir. Araştırmada 18 adet ekmeklik
buğday hattı ve iki adet kontrol çeşidi, tesadüf blokları deneme desenine
göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada, bitki boyu (46.73-
67.20 cm), başak uzunluğu (6.47-9.08 cm), başakta başakçık sayısı
(15.20-18.67 adet/başak), başakta tane sayısı (27.00-53.43 adet/başak),
başakta tane ağırlığı (1.11-1.82 g), bin tane ağırlığı (30.02-42.88 g) ve
tane verimi (134.58-346.33 kg/da) özellikleri incelenmiştir. Çalışma
neticesinden elde edilen verileri doğrultusunda, özellikle başak yapısı
bakımından ön plana çıkan genotipler olduğu tespit edilmiştir. DZT-11 ve
DZT-17 hatlarının başak özellikleri yönünden, DZT-4 hattının en yüksek
tane verimi ve DZT-20 hattının ise en yüksek bin tane ağırlığı yönünden
ideal genotipler oldukları saptanmıştır. The selection of genotypes suitable for the purpose determined in
breeding studies is important for the healthy conduct of the study. At this
point, it is essential to characterize the population created. In the study,
the morphological characteristics of some advanced bread wheat lines
under field conditions were investigated. Plant height (46.73-67.20 cm),
spike length (6.47-9.08 cm), number of spikelets per spike (15.20-18.67
pieces/spike), number of grains per spike (27.00-53.43 pieces/spike),
grain weight per spike (1.11-1.82 g), thousand grain weight (30.02-42.88
g) and grain yield (134.58-346.33 kg/da) were determined in the study
which was carried out in three replications according to the randomizedblocks experimental design with two control varieties of 18 bread wheat
lines. As a result of the study, it was determined that there are genotypes
that stand out especially in terms of ear structure, and DZT-11 and DZT17 lines are ideal genotypes in terms of ear characteristics and DZT-4 line
is the ideal genotypes in terms of highest grain yield.