• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   Dicle
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Tıp Fakültesi Tezler
  • View Item
  •   Dicle
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Tıp Fakültesi Tezler
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Torakoabdominal yaralanmalarda mortaliteyi etkileyen faktörler

Thumbnail

View/Open

Tez Dosyası (2.124Mb)

Access

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess

Date

1999

Author

Koç, Şemsettin

Metadata

Show full item record

Citation

Koç, Ş.(1999). Torakoabdominal yaralanmalarda mortaliteyi etkileyen faktörler. Yayımlanmamış uzmanlık tezi, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır.

Abstract

Bu çalışma; TAY' larda mortaliteyi etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve abdominal yaralanmaya ek olarak gelişen torakal yaralanmaların mortalite ve morbidite oranında artmaya neden olup olmadığının saptanması amacıyla yapıldı. Kliniğimizde 15.06.1996 ile 06.12.1998 tarihleri arasında TAY nedeniyle laparotomi uygulanan 73 hasta yaş, cinsiyet, travma etkeni, yaralnama ile ameliyat arasındaki süre, vücut ağırlığı, yattığı gün sayısı, torakotomi gerekliliği, organ yaralanmaları ve yaralanan organ sıklığı, morbidite ve mortalite oram, kanama miktarı, yandaş organ yaralanması, kan transfüzyon sayısı, mortalite nedeni, KTD durumu bakımından değerlendirildi. Travma şiddeti; ISS, ATI ve PATI ile değerlendirildi. Abdominal yaralanmaya ek olarak gelişen toraks yaralanmasının mortalite ve morbiditeye etkisinin saptanması amacıyla abdominal yaralanmalı 179 hasta çalışmaya dahil edildi. TAY' lı olguların %34.2' si ASY, %26' sı KT ve %39.8' i de KDAY dolayısıyla öpere edildi. Serimizde genel interval zamanı 230 dakika, yattığı gün 9.54 gün bulunurken, %15 hasta başvuru arımdan itibaren ilk 24 saat içinde öldü. TAY' lı hastalardan %56.2 hastaya hiç kan verilmezken, %43.8 hastaya 1-13 Ü arası kan transfüzyonu yapıldı. Toraks travması olmasına rağmen %54.7 hasta sadece KTD ile konservatif olarak tedavi edildi. Toplam 16 (%21.9) hastaya torakotomi yapıldı. Torakotomi ve laparotomi uygulanan 16 hastanın %62.5' i, tüp torakoskopi ve laparotomi uygulanan 40 hastanın %5'i kaybedildi. Serimizde ASY' da %32, KT' da %42.1 ve KDAY' da %13.7 oranında mortalite görüldü. Genel mortalite oram ise %27.3 bulundu. Abdominal yaralanmalı43 hastaların %32.9' u ASY, %27.9' u KT ve %39.1' ini de KDAY' ları oluşturmakta. Bu hastalarda genel mortalite oranı %6.7 bulundu. Sonuç olarak; TAY' lı hastalarda hemodinamik dengenin ciddi şekilde bozulduğunu, bununla ilişkili olarak hızla gelişen hipovoleminin mortalite oranını arttırdığını saptadık. Ayrıca, 4' ün üzerinde kan transfuzyonu yapılan, yaralanma ile ameliyat arasındaki süre 3 saati aşan, yaralanan organ sayısı 3 ve üzeri olan, torakotomi yapılan, ISS, PATI değerliği 30' un ve vücut ağırlığı 70 kilogram' m üzerinde olanlarda mortalite oram belirgin olarak yükselmektedir.

URI

https://hdl.handle.net/11468/7541

Collections

  • Tıp Fakültesi Tezler [2152]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Dicle

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide|| Instruction || Library || Dicle University || OAI-PMH ||

Dicle University, Diyarbakır, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Dicle University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Dicle:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.