Bazı fitoterapik bitkilerin, farklı dozlarda gama radyasyonlarına maruz bırakılan E.coli spp üzerindeki etkileri
Citation
Yavaş, M. C. (2010). Bazı fitoterapik bitkilerin, farklı dozlarda gama radyasyonlarına maruz bırakılan E.coli spp üzerindeki etkileri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır.Abstract
Son yıllarda, serbest radikallerin temizlenmesinde antioksidan etki gösteren bitki ekstrelerinin rolü ile ilgili çalışmalar sürdürülmektedir.Serbest radikaller, hücre metabolizması sırasında, dış kaynaklı bazı kimyasal maddelerin ve radyasyonların etkileri sonrasında oluşur. Serbest radikallerin, hücrenin yapısında ve DNA'sında önemli derecede harabiyete yol açtığı bilinmektedir. Özellikle iyonize radyasyonların serbest radikallerin oluşumunda büyük etken olduğu araştırmalarla gösterilmiştir.Bu çalışmada, agar ve agar + bitki ekstrelerinin (83 µl) bulunduğu ortamlardaki E.coli spp artan dozlarda (100, 200, 500, 1000, 3000 ve 6000 cGy) gama radyasyonlarıyla iradiye edildiler. İrradyasyona tabi tutulan bu iki ortamdaki E.coli spp karşılaştırılarak bitkilerin etanolik ekstrelerinin antioksidan etkileri ve gama radyasyonun E.coli spp üzerindeki etkisi araştırıldı. Çalışmada halk arasında tüketilen 6 adet (Keçiboynuzu, Fesleğen, Zencefil, Biberiye, Civan perçemi ve Kimyon) bitkinin fitoterapötik etkisi araştırıldı.Bu çalışmada, gama radyasyonun doz artışına bağlı olarak E.coli spp' nin koloni sayısında azalma gözlemlendi. Çalışmada kullandığımız, Biberiye (Rosmarinus officinalis L)., Civan Perçemi (Achillea millefolium L.), Fesleğen (Ocimum basilicum L.), Keçi Boynuzu (Ceratonia siliqua L.), Zencefil (Zingiber officinale) ve Kimyon (Cuminum cyminum L.)' un etilalkol ekstrelerinin olduğu agarlı besiyerinde bulunan E.coli spp' nin koloni sayıları tam olarak sayılmamakla beraber, petrinin yüzeyine dağıldığı ve kümeleştiği, kullandığımız bitki ekstratlarının antioksidan etkileri gözlendi. In recent years, studies on the role of plant extracts which present antioxidant effect on removing of free radicals, have been being performed. During the cell metabolism, free radicals occur after the effect of some chemicals and radiation. Free radicals is known to damage to the structure and DNA of cells. It has been shown in the investigations that ionized radiations are agents that cause free radicals to occur.In this study, E. coli spp in the areas of agar and agar + plant extracts (83 µl) was irradiationed by increasing gamma radiation (100, 200, 500, 1000, 3000 and 6000 cGy). E. coli?s in these two areas, exposed to radiation was compared. By this way, the effects of antioxidant etanolic extracts of plants and the effect of gamma radiation on E.coli spp were investigated. In this study, six plants (carob (Ceratonia siliqua L.), basil (Ocimum basilicum L.), ginger (Zingiber officinale), rosemary (Rosmarinus officinalis L), tuft of mercury (Achillea millefolium L.) and cumin (Cuminum cyminum L.) ) consumed by people and their fitoterapic effects was investigated. In this study, because of the increasing gamma radiation dose, a decrease in the number of colony of E. coli spp was demonstrated. Fitoterapic plants? ethyl alcohol ingredients couldn?t be evaluated, but it was demonstrated that it dispersed on the surface of petri and it was clustered and it was observed that plant extracts? antioxidant effect.