The obtainment of alkaline serine protease from Bacillus sp. isolated from solid through the solid-state fermentation technique by using rind of the citrullus lanatus L. (watermelon) and cucumis melo L. (melon)
Citation
Fincan, S. A. ve Okumuş, V. (2007). The obtainment of alkaline serine protease from Bacillus sp. isolated from solid through the solid-state fermentation technique by using rind of the citrullus lanatus L. (watermelon) and cucumis melo L. (melon). Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, (9), 104-114.Abstract
Bu çalışmada, ekonomik önemi olmayan ve birikerek çevre kirliliğine yol açan
karpuz ve kavun kabuğu katı substrat olarak kullanılarak Katı-Faz
Fermentasyonu (SSF) yöntemi ile Bacillus sp.’den yüksek miktarda alkalin
serin proteaz eldesi amaçlandı.
Enzim aktivitesi üzerine pH, sıcaklık, metaller, azot ve karbon kaynakları etkisi
incelendi. Yapılan inhibisyon çalışmasında PMSF ile inhibe olan enzimin
alkalin serin proteaz olduğu tespit edildi.
SSF yöntemi ekstrasellular enzimlerin düşük masrafla, hızlı bir şekilde, bol
miktarda ve çevreye zarar vermeden üretilebildiği bir yöntem olduğu için
kullanıldı. In this study it was aimed to obtain serine alkaline protease in high amount
from Bacillus sp. through solid-phase fermentation method (SSF) by using
watermelon and melon rinds of no economic importance, and cause
environment pollution by accumulation, as solid substrate.
The effects of pH, temperature, metals, nitrogen and carbon sources were
examined. In this inhibition study it was determined that the ezyme which is
inhibited with PMSF (phenylmethylsulfonyl fluoride) was alkaline serine
protease.
SSF method was used since extracellular enzymes could be produced at low
cost, in a quick way, in plenty and without giving any harm to the environment.