Buğdayda azota tepki ve karlı çeşit tercihi
Citation
Özkan, R., Özberk, İ., Özberk, F., Bayhan, M. (2018). Buğdayda azota tepki ve karlı çeşit tercihi. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7 (2), 50-60Abstract
Bu çalışmada Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaygın olarak ekilen 5 ekmeklik (Ceyhan-99, Kaşifbey-95,
Nurkent, Panda ve Pehlivan), 5 makarnalık (Aydın-93, Fırat-93, Sarıçanak-98, Svevo ve Şahinbey) buğday
çeşitlerine artan oranlarda (6, 10, 14, 18 ve 22 kg da-1
) verilen azotlu gübreye tepkileri belirlenmeye çalışılmıştır.
Çalışma Ziraat Fakültesi deneme alanında 2014-15 üretim yılında iki ayrı tarla denemesi halinde (ekmeklik ve
makarnalık buğday) tesadüf bloklarında bölünmüş parseller (3 tekerrürlü) deneme desenine uygun olarak
yürütülmüştür. Ana parselleri azot dozları, alt parselleri çeşitler oluşturmuştur. Çalışmada çeşitli tarımsal
karakterler ve tane verimi ölçülmüştür. Elde edilen veriler varyans, korelasyon ve regresyon analizleriyle detaylı
olarak incelenmiştir. Ölçülen karakterlerde en yüksek ortalama değerler 18 kg da-1
azot dozundan alınmıştır. Azot
dozunun 18 kg da-1
’ın üstünde veya altında olması halinde ortalama değerlerde azalma görülmüştür. 18 kg da-1
azot uygulamasında ekmeklik Kaşifbey-95 (518 kg da -1
) ve makarnalık Aydın-93 (538,1 kg da-1
) çeşitleri en
verimli çeşitler olmuşlardır. Ölçülen karakterler ile verim arasındaki korelasyon ilişkileri genellikle önemli
bulunmuştur. İstatistiksel önemde bulunan regresyon ilişkileri ise doğrusal olmaktan ziyade parabolik
bulunmuştur. Regresyon eşitlikleri tahminde kullanılmaları halinde yüksek determinasyon katsayısı değerleri ile
güvenilir bulunmuşlardır. Uygulanan azot miktarı 6 kg da-1
‘ dan 18 kg da-1
‘a artırıldığında ekmeklik Ceyhan-99
(86,33 kg da-1
) ve Pehlivan (83,66 kg da-1
) çeşitleri artan azotlu gübreye cevapları en yüksek ve karlı çeşitler
olarak bulunmuştur. Makarnalık buğdayda aynı orandaki azotlu gübre artışında Şahinbey (155,23 kg da-1
) ve
Sarıçanak-98 (124,8 kg da-1
) azotlu gübreye cevabı en yüksek ve karlı çeşitler olmuşlardır. This study aimed to assess the responses of widely grown 5 bread wheats (Ceyhan-99, Kaşifbey-95, Nurkent,
Panda and pehlivan) and 5 durum wheats (Aydın-93, Fırat-93, sarıçanak-98, Svevo and Şahinbey) varieties onto
increasing nitrogen levels (6, 10, 14, 18 and 22 kg da-1) for some yield components and grain yield in the
experimental field of Faculty of Agriculture in 2014-15 growing season. A split plot experimental design with 3
replications was employed. Nitrogen ratios were assigned at the main plots and the varieties at the subplots
respectively. Various agronomical characteristics and grain yield were scored. Data obtained from experiment
were subjected to analysis of variance, correlation and regression analyses. The highest average values were
obtained from the nitrogen ratio of 18 kg da-1
. Nitrogen ratios upward and downward from 18 kg da-1
resulted in
decreasing average values for all characteristics under study. Bread wheat variety of Kaşifbey-95 (518 kg da-1
)
and durum wheat variety of Aydin-93 (538,1 kg da-1
) were found to be highest yielding at 18 kg da-1
nitrogen
application. The coefficients of correlation between some agronomical characteristics vs. grain yield were found
to be significant. Regression between such characteristics vs. grain yield also turned out to be significant. It was
found that the regression equations with the high coefficients of determinations (R2%) can be used for yield
estimates. Bread wheat variety of Ceyhan-99 (86,33 kg da-1
) and Pehlivan ( 83,66 kg da-1
), durum wheat variety of
Şahinbey ( 155,23 kg da-1
) and Sarıçanak-98( 124,8 kg da-1
) were found to be the most responsive and profitable
cultivars to increasing nitrogen application.