Enstitüler by Institution Author "0-Belirlenecek"
Now showing items 1-20 of 65
-
Aroclor 1254’e maruz kalan elastinin yapısında meydana gelen değişikliklerin incelenmesi
Demirci, Özlem; Uğurlu, Pelin; Bingölbalı, Nurcan Doğan; Acer, Ömer; Kılınç, Ersin (Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)Elastin prolin, valin ve glisin aminoasitlerinin yoğun olarak yer aldığı hidrofobik bölge ve alanin aminoasitinin yer aldığı çapraz bağlanma bölgesinden oluşan ve omurgalı canlıların dokularına esneklik ve hareketlilik ... -
Artan süpermarket rekabeti karşısında bakkalların ekonomik ve hukuki durumları
Pıçak, Murat; Bilen, Abdulkadir (Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009)Türkiye’de 1980 yılından itibaren uygulanan liberal ekonomik politikaların etkisiyle perakende sektöründe artan yabancı sermaye yatırımlarının yanı sıra; holdinglerin ve yerel market zincirlerinin de katılımıyla ülkemizdeki ... -
Ayaş Rüşdiye Mektebi
Cengiz, Abdullah; Karataş, Mehmet (Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020)Osmanlı Devleti, Tanzimat’la birlikte birçok alanda olduğu gibi eğitimde de yenileşme çabası içerisine girmiştir. Bu doğrultuda, Osmanlı’da medreselerin yanında farklı düzeylerde pek çok modern mektepler açılmaya başlanmıştır. ... -
Bankacılıkta riskten korunma amaçlı finans mühendisliği araçları
Bilen, Abdulkadir; Karabulut, Mustafa (Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2015)Son yıllarda mali piyasaların küreselleşmesi sonucu artan rekabetin yanı sıra ekonomik sosyal ve teknolojik değişimler, finans sektörlerinde belirsizliğe ve istikrarsızlığa yol açmıştır. Bu durum firma ve kuruluşların ... -
Buğdayda azota tepki ve karlı çeşit tercihi
Özkan, Remzi; Özberk, İrfan; Özberk, Fethiye; Bayhan, Merve (Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)Bu çalışmada Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaygın olarak ekilen 5 ekmeklik (Ceyhan-99, Kaşifbey-95, Nurkent, Panda ve Pehlivan), 5 makarnalık (Aydın-93, Fırat-93, Sarıçanak-98, Svevo ve Şahinbey) buğday çeşitlerine artan ... -
Çalışanların dönüşümcü liderlik algıları üzerine bir araştırma : Malatya ili tekstil sektörü örneği
Bilen, Abdulkadir; Babahanoğlu, Nesim (Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)Genelde özel sektörde yer alan endüstriyel kuruluşlardaki yöneticilerin modern işletme yönetim tekniklerini kullanıp kullanmadıkları ile çalışanlarının bu nedenle kuruma ve örgüte adanmışlık düzeylerinin ortaya ... -
Çocuk merkezli oyun terapisi ile deneyimsel oyun terapisinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Ayna, Yunus Emre; Ayna, Hülya Üstekidağ (Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017)Bu çalışmada son yıllarda tüm dünyada daha geçerli olarak kullanılan Çocuk Merkezli Oyun Terapisi* ve Deneyimsel Oyun Terapisinin** çocukla ve aile ile görüşme teknikleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. -
Çokkültürlülük projesi : E- twinning uygulamalarına ilişkin öğrenci görüşleri
Yılmaz, Fatih; Yılmaz, Seval Altun (Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2012)Bu araştırmanın temel amacı çokkültürlülük projesi kapsamında e-Twinning uygulamalarına ilişkin öğrenci görüşlerini belirlemektir. Bu temel amaç doğrultusunda öğrencilerle nitel araştırma yaklaşımlarından yarı yapılandırılmış ... -
Değerler eğitimi yönünden klasik hikayelerimizin önemi : Kıssa-i Seyyid Cüneyd ve Reşide-i Arab örneği
Tuğluk, İbrahim Halil; Ciğa, Özkan (Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)Eğitimde, bireye toplumsal değerleri kazandırmak ve bu değerleri sonraki nesillere ulaştırmak adına uygulanan birden çok yöntemden bahsetmek mümkündür. Değerler eğitiminde edebî eserlerden faydalanma yöntemi de bunlardan ... -
Demokrat parti döneminde Diyarbakır'da sosyal hayat
Pancar, Emine; Öğrendik, Aydın (Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2014)Bu çalıĢmada, Diyarbakır’da 1950-1960 yılları arasındaki geliĢmeler incelenmiĢtir. Makalenin ilk bölümünde belediyecilik ve kent hizmetleri irdelenmiĢtir. Bu hizmetler kapsamında Diyarbakır Belediyesi’nin yaptığı çalıĢmalar, ... -
Denetimli serbestlik hizmetlerinin okul psikolojik danışma ve rehberlik birimlerindeki durumu (Diyarbakır örneği)
Ayna, Yunus Emre; Tolan, Özlem (Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)Bu çalışmada psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanı meslek elemanlarının “ Denetimde Serbestlik” hizmetleri ile ilgili sahip oldukları bilgi ve uygulamaları hakkında durum tespiti amaçlanmıştır. Araştırma tarama ... -
Derik ilçesinde (Mardin) soya fasulyesi alanlarında bulunan zararlı böcek türleri
Yardım, Cihan; Bayhan, Selime Ölmez (Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu çalışma, 2018 yılında Mardin iline bağlı Derik İlçesinde yapılmıştır. Derik İlçesini kuzeyden güneye temsil 3 tane 2'şer da'lık deneme parsellerinde ve 2. Ürün olarak çiftçi tarafından ekilen arazilere haftada 1 kez ... -
Determination of aflatoxin M1 levels by elisa method in örgü (Knitted) cheese produced by traditional methods in Diyarbakır, Turkey
Yeşil, Ömer Faruk; Hatipoğlu, Abdulkerim; Vural, Aydın; Erkan, Mehmet Emin; Yıldız, Abdunnasir (Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)In this study, the contamination levels of Aflatoxin M1 were determined on 184 Diyarbakır Örgü Cheese (DÖC) samples between May and December 2013 were taken from randomly selected markets of Diyarbakır centrum by ELISA ... -
Dicle Üniversitesi kampüs alanının jeomorfolojik özelliklerinin belirlenmesinde morfometrik analizler
Yıldırım, Ahmet; Karadoğan, Sabri (Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009)Jeomorfoloji çalışmalarında morfometrik analizler önemli ipuçları verir. Bir alanın jeomorfolojik gelişimi ve topoğrafik karakterine ilişkin faktörlerin aydınlatılması açısından bu gereklidir. GIS teknolojisi ve sayısal ... -
Dicle Üniversitesi öğrencilerinin harcama analizi ve Diyarbakır ekonomisine katkısı
Tösten, Rasim; Çenberlitaş, İbrahim; Gökoğlan, Kadir (Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2013)Diyarbakır ilinde yükseköğrenimine devam eden öğrencilerin harcama durumlarını çeşitli değişkenler açısından incelemek ve şehir ekonomisine katkısını belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma 2013 bahar yarıyılında Dicle ... -
Diyarbakır damızlık sığır yetiştiricileri ve damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliği özelinde hayvancılık destekleri hakkında üretici görüşlerinin belirlenmesi
Akın, Songül; Kara, Abdurrahman; Tutkun, Muhittin (Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)Dünyadaki bütün ülkeler, tarımsal ürünlerin stratejik öneminden dolayı tarım sektörlerini herhangi birşekilde desteklemektedirler. Çünkü tarım yaşamın sürdürülmesinde stratejik bir sektördür. Tarım sektörünün gelişmesi ... -
Diyarbakır ikinci ürün şartlarında bazı silajlık mısır genotiplerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
Atakul, Şehmus; Kahraman, Şerif; Kılınç, Sevda (Dicle Üniversitesi, 2016)Bu araştırma, Diyarbakır ikinci ürün koşullarına uygun yüksek verimli bazı silajlık mısır genotiplerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak 6 mısır genotipi (PLY-61, PLY-7, PLY-75, DKC 7221, ... -
Diyarbakır'da sera işletmelerinin durum analizi
Akın, Songül; Kara, Abdurrahman; Pirinç, Vedat; Aktürk, Zafer (Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)Örtü altı yetiştiriciliği, birim alandan daha fazla ürün alınması, üreticinin daha küçük alanlardan geçimini sağlayabilmesi, üretimin kış aylarında yapılabilmesi nedeniyle, koşulları uygun olan birçok ülkede üreticiler ... -
Diyarbakır’ın kentsel gelişiminde kent sinemalarının rolü
Şahin, Didem; Demir, Hale; Halifeoğlu, Fatma Meral; Işık, Nursen (Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Diyarbakır’ın sinemayla tanışması 1920’li yıllarda olmuş, kent halkının her yaş grubu, kendine yönelik bir şeyler bularak sinema tutkunu haline gelmiştir. Bu nedenle kentte açık veya kapalı sinema sayısı hızla artmıştır. ... -
The effect of the using corn flour level and additive type on quality of corn bread
Kotancılar, Halis Gürbüz; Güdük, Hilal; Seyyedcheraghı, Kimya (Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)The effects of different levels of corn flours and additives on traditionally produced (in the Black Sea Region) corn bread’s quality parameters were studied; the breads containing different levels of corn flour (0%, ...