Diyarbakır sulu koşullarında bazı makarnalık buğday çeşitlerinin verim ve kalitelerini araştırma projesi
Abstract
Bu çalışmada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden toplanan ve bazı kalite karakterleri yönünden (protein oranı, camsıhk oranı, irmik oranı, 1000 tane ağırlığı, kepek oranı) üstün özellikler gösteren yerel buğday çeşitleri ile değişik kuruluşlardan sağlanan güncel çeşit ve hatların Diyarbakır ili ekolojik koşullarında verim ve kalite düzeylerini belirlemek ve üstün olan genotiplerin bölge üretimine kazandırılması amaçlanmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, geniş arazi varlığı ve uygun iklim koşullarıyla büyük bir tarımsal potansiyele sahip olmasına rağmen günümüzde yağış ve sulama olanaklarının yetersizliği nedeniyle bu potansiyel değerlendirilememektedir. Bölgede GAP'in yakın bir gelecekte tam olarak devreye girmesiyle 1.7 milyon hektar alan sulu tarıma açılacaktır. Bölgede buğday verim ortalamasının ülke ortalamasından düşük olması, özellikle bazı çeşitlerde kalite problemi yaşanması gibi sebeplerden dolayı yüksek verimli, kaliteli ve hastalık ve zararlılara dayanıklı çeşitlere olan gereksinim süreklilik göstermektedir. Araştırmada 3 yerel ve 22 güncel buğday çeşidi 2001-02 ve 2002-03 yetiştirme yıllarında sulu ve kuru koşullarda yetiştirilecektir. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3tekrarlamalı olarak kurulacaktır.