Sulu koşullarda bazı ana ürünlerden sonra yetiştirilen ikinci ürün mısır ve sorgumda farklı azot dozlarının verim ve verim unsurlarına etkisi
Abstract
Bu çalışma; buğday (Altıntoprak 98), arpa (Şahin 91), mercimek (Fırat 87), fiğ (macar fiği-TİGEM) ve boş alandan sonra yetiştirilen tane (LG 55), silajlık (TTM 815) mısır,tane (DK64) ve silaj (FS 25 E) sorgum çeşitlerinde farklı azot dozlarının (0, 12, 16, 20 ve 24 kg N/da) verim ve verim unsurlarının saptanmasını amaçlanmıştır. Silaj sorgumda yeşil ot verimi değerleri 5524.38-8942.36 kg/da arasında değişim götermiştir. Silaj sorgum yetiştiriciliğinde en uygun ön bitkinin fiğ olduğu, en uygun azot dozunun ise 16 kg N/da olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ön bitki-azot dozu interaksiyonuna göre en yüksek verim arpadan sonra yetiştirilen ve 24 kg N/da uygulanan konudan elde edilmiştir. Silajlık mısırda yeşil ot verimi değerleri 4478.09-7400.0 kg/da arasında değişim göstermiştir. Silajlık mısır yetiştiriciliğinde ön bitkilerin verime etkisinin önemi olmamakla beraber en uygun ön bitkinin fiğ olduğu, en uygun azot dozunun ise 20 kg N/da olduğu tespit edilmiştir. Aynca ön bitki-azot dozu interaksiyonuna göre en yüksek verim arpadan sonra yetiştirilen ve 24 kg N/da uygulanan konudan elde edilmiştir. Tane mısırda tane verimi değerleri 634.03-1159.89 kg/da arasında değişim göstermiştir.Tane mısır yetiştiriciliğinde en uygun ön bitkinin fiğ olduğu, en uygun azot dozunun ise 16 kg N/da olduğu tespit edilmiştir. Aynca ön bitki-azot dozu interaksiyonuna göre en yüksek verim mercimek ve fiğden sonra yetiştirilen ve 16 kg N/da uygulanan konudan elde edilmiştir Tane sorgumda tane verimi değerleri 638.38-979.69 kg/da arasında değişim göstermiştir. Tane sorgum yetiştiriciliğinde en uygun ön bitkinin fiğ olduğu, en uygun azot dozunun ise 16 kg N/da olduğu tespit edilmiştir. Aynca ön bitki-azot dozu interaksiyonuna göre en yüksek verim mercimekten sonra yetiştirilen ve 16 kg N/da uygulanan konudan elde edilmiştir.Ön bitkisi baklagil olan bitkiler düşük azot dozlannda yüksek verime ulaşırken, buğdaygil olanlarda yüksek dozlarda yüksek verimlere ulaşılmıştır.