Diyarbakır sulu koşullarında farklı ekim zamanının bazı makarnalık buğday çeşitlerin verim ve verim unsurlarına etkisi üzerinde bir araştırma
Abstract
Bu araştırma, 1995-96 yılı kış sezonunda Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlasında sulu koşullarda yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, 8 farklı ekim zamanının (3 ve 18 Ekim, 3 ve 20 Kasım, 4 ve 19 Aralık, 6 ve 20 Ocak) 2 makarnalık buğday çeşidinin (Diyarbakır 81 ve Fırat 93) verim ve verim unsurlarına olan etkisini incelemektir. Deneme, şansa bağlı bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada, farklı ekim zamanları arasında verim ve verim unsurları yönünden önemli farklılıklar bulunmuştur. Tane verimi 252-442 kg/da arasında değişmiştir. En yüksek tane verimi Diyarbakır 81 çeşidinin birinci ekim tarihinden (3 Ekim) elde edilmiştir. Geç ekimin, yerim ve verimle ilgili tüm unsurların azalmasına neden olduğu görülmüştür.