Sıçanlarda etanol ve stresle oluşturulan gastrik mukozal tahribatın E-vitamini ile değişimi
Abstract
Çeşitli doku hasarından sorumlu olan serbest ok¬sijen radikalleri ve bu radikallerin elimine edilmesinde kullanılan antioksidan maddelerden E vitamininin et¬kileri bu deneysel çalışmada incelenmiştir. Toplam 34 sıçdn 4 gruba ayrılarak (kontrol grubu, stres grubu, stres+Etanol grubu ve stres+Etanol+E vitamini grubu) mide dokularında serbest oksijen radikallerinin bir me-taboliti olan Malondialdehit (MDA) düzeyleri "thiobar-bitürik asit metodu" ile ölçüldü. MDA düzeyleri stres ve stres+etanol gruplarında kontrol grubuna göre yüksek bulundu(p<0.01). E vitamini verilen stres+Etanol gru¬bunda ise, MDA düzeyleri kontrol düzeylerine yakın bulundu (p>0.05). Sonuç olarak E vitamini lipid perok-sidasyonunu azalttığı, dolayısı ile mokozal tahribata engel olduğu görüldü.