Katı-faz fermentasyon (solid state fermentation) tekniğiyle alkalin proteaz eldesi
Abstract
Katı-Faz Fermentasyon (SSF) tekniğiyle alkalin proteaz üretiminin incelendiği bu çalışmada Bacillus sp. 'nin hangi substrat varlığında daha iyi alkalin proteaz ürettiğini tespit etmek için ; muz kabuğu, pirinç kabuğu ve darı bitkisi kullanıldı. Yapılan deneyler sonucunda en yüksek enzim üretimi muz kabuğunda 72 saat inkübasyon süresi ve 1500 um parçacık büyüklüğünde görüldü. Mikroorganizma için uygun substrat belirlendikten sonra katı-faz fermentasyon (SSF) sistemlerinde enzim üretimini etkileyen İnkübasyon süresi, pH, sıcaklık, ekim miktarı, azot ve karbon kaynağı ilavesi gibi bazı parametrelerin etkileri incelendi. Yapılan inhibisyon çalışmasında PMSF ile inhibe olan enzimin Alkalin Serin Proteaz olduğu saptandı. Ca iyonlarının enzimin termal stabilitesi üzerine etkisi belirlendi. Enzimin Km değeri 3,8.10"2 olarak hesaplandı. Anahtar Kelimeler: Bacillus sp., Katı faz fermentasyon, Alkalin serin proteaz, Muz kabuğu. In this research we investigated production of alkaline protease in SSF (Solid- State Fermentation) by Bacillus sp. To understand which is the best for maximum enzyme production we used banana waste, rice husk, millet as substrate for the microorganism. High yields of enzyme were achieved by employing banana waste as substrate, 72 hour incubation time and 1500 urn particle size. Various parameters such as moisture level, inoculum concentration, pH, temperature, carbon and nitrogen sources influencing enzyme production in SSF were optimized. With inhibition study, to characterize the protease, we found that enzyme was inhibited completely by PMSF, which is best known as a serin protease inhibitor. The effect of Ca+2 on enzyme thermal stability was examined. Km value was found to be 3,8. 10"2 for alkaline serin protease. Keywords: Bacillus sp., Solid state fermentation, Alkaline serin protease, Banana waste.