Cam iyonomer içerikli güncel materyallerin ER,CR:YSGG lazerle açılan kavitelerde mikrosızıntı açısından değerlendirilmesi
Abstract
Bu çalışma, süt dişlerinde açılan standart sınıf V kavitelere uygulanan farklı güncel camiyonomer içerikli materyallerin lazer ve geleneksel yöntemlerle hazırlanmış kavitelerde mikrosızıntı açısından in vitro olarak değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Çalışma için 50 adet çürüksüz süt molar dişi kullanıldı. Tüm dişlerin bukkal yüzeylerine geleneksel yöntemle, lingual/palatınal yüzeylerine ise Er,Cr:YSGG lazerle mesio-distal genişliği 3 mm, oklüzo-gingival genişliği 2 mm ve derinliği 2 mm olan standart sınıf V kaviteler hazırlandı. Dişler rastgele 5 ana gruba ayrılarak çalışmada kullanılan cam iyonomer içerikli materyaller (Equıa System, Fuji IX GP, Fuji II LC, Dyract Extra, Giomer) ile restore edildi. Her grup lazer ve geleneksel preperasyon metoduna göre 2 alt gruba ayrıldı. Termal siklus ve sonrası işlemlerin ardından, mikrosızıntı değerlendirmesi için boyama yöntemi kullanıldı ve her gruptan bir diş SEM’de incelendi. Boyama yöntemiyle elde edilen mikrosızıntı skorları Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testleri kullanılarak değerlendirildi.
Tüm gruplar değerlendirildiğinde, hiç bir grupta dişlerin gingival ve okluzal kenarlarında meydana gelen sızıntı değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p˃0,05).
Oklüzal kenarda aynı gruptaki mikrosızıntı sonuçları değerlendirildiğinde, grup 1-4 ve 5’ de Er,Cr:YSGG lazer de, Grup 2-3’te ise, frez ile daha az mikrosızıntı değerleri elde edilmesine rağmen, frez ve lazer arasındaki sızıntı farkı istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p˃0,05).
Gingival kenarda aynı gruptaki mikrosızıntı sonuçları değerlendirildiğinde, grup 1-4 Er,Cr:YSGG lazer de, Grup 2-3 ve 5’de ise, frez ile daha az mikrosızıntı değerleri elde edilmesine rağmen, frez ve lazer arasındaki sızıntı farkı istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p˃0,05).
Frez ile hazırlanan gruplar arasında, oklüzal ve gingival kenarda en düşük sızıntı değerleri sırasıyla; Equıa System, Giomer, Dyract Extra, Fuji II LC, Fuji IX GP şeklinde gözlenmiştir. Equıa System, en az sızıntı değeri gösterirken, Fuji IX GP ise, en fazla sızıntı değeri gözlenmiştir.
Er,Cr:YSGG lazer ile hazırlanan gruplar arasında, oklüzal kenarda en düşük sızıntı değerleri sırasıyla; Equıa System, Dyract Extra, Giomer, Fuji II LC, Fuji IX GP şeklinde gözlenmiştir. Equıa System, en az sızıntı değeri gösterirken, Fuji IX GP ise, en fazla sızıntı değeri gözlenmiştir.
Er,Cr:YSGG lazer ile hazırlanan gruplar arasında arasında, gingival kenarda en düşük sızıntı değerleri sırasıyla; Equıa System, Giomer=Dyract Extra, Fuji IX GP, Fuji II LC’ de gözlenmiştir. Equıa System, en az sızıntı değeri gösterirken, Fuji II LC ise, en fazla sızıntı değeri gözlenmiştir. Giomer ve Dyract Extra sızıntı skorları eşit bulunmuştur
Bu çalışmanın sonucunda; yeni materyallerden olan yüksek viskoziteli cam iyonomer siman ve nanofil dolduruculu yüzey örtücü G-Coat Plus’ dan oluşan equıa system ve giomerin çocuk dişhekimliğinde başarıyla kullanılabilecek materyaller olduğunu düşünmekteyiz.
Günümüzde sert doku işlemlerinde geleneksel yöntemlere alternatif olarak kullanılan Er,Cr:YSGG lazer ve gelişen teknolojiyle birlikte kullanım alanı her geçen gün daha genişleyen cam iyonomer içerikli güncel materyellerin birlikte değerlendirildiği daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Anahtar kelimeler: Er,Cr:YSGG lazer, Giomer, Equıa System, SEM, mikrosızıntı, sınıf V kavite This study aimed to evaluate different current materials as in-vitro in respect of microleakage, the materials containing glass ionomer which are applied to standard class V cavities in primary teeth as in-vitro in respect of microleakage. In this study, 50 non-carious primary molar teeth were used. Standard class V cavities with mesio-distal width of 3mm, occluso-gingival width of 2mm and depth of 2mm both on lingual/palatinal surfaces through Er,Cr:YSGG laser and buccal surfaces through conventional methods were prepared. The teeth were randomly divided into 5 main groups and restored with various materials containing glass ionomers (Equıa System, Fuji IX GP, Fuji II LC, Dyract Extra, Giomer). Each group was divided into 2 sub-groups according to laser and conventional preparation methods. After the thermal cycle operations and procedures following it, dye penetration method was used to assess the microleakage and one tooth from each group were analyzed with scanning electron microscope (SEM). Microleakage scores obtained through dye penetration method were evaluated using Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests.
When all groups were assessed, no statistically significant difference among the gingival and the occlusal margins of teeth in any of the groups could be observed.
When the occlusal margin microleakage results, in the same group, were assessed, there was no difference between drill and laser leak statistically significant despite the fact that less microleakage values were obtained when Er,Cr:YSGG laser in group 1,4 and 5 and drill in group 2 and 3 are used (p˃0,05).
As for the gingival margin, in terms of leakage values, there was no difference between drill and laser leak statistically significant although less microleakage values were obtained when Er,Cr:YSGG laser in group 1,4 and drill in group 2, 3 and 5 are used (p˃0,05).
Among groups prepared by drill, the lowest leakage rates observed at the occlusal and gingival margin are respectively Equia System, Giomer, Dyract Extra, Fuji II LC, Fuji IX GP. Equia System showed the least leakage values, while maximum value of leakage was observed at Fuji IX GP.
Among groups prepared by Er,Cr:YSGG laser, the lowest leakage rates observed in the occlusal edge are respectively Equi System, Dyract Extra, Giomer, Fuji II LC, Fuji IX GP. The least leakage values occured in Equia System and Fuji IX GP had the maximum value.
Among groups prepared by Er,Cr:YSGG laser, the lowest leakage rates observed in the gingival edge are respectively; Equıa System, Giomer=Dyract Extra, Fuji IX GP, Fuji II LC. Equia System showed the least leakage values, while maximum value of leakage was observed at Fuji II LC. Leak scores of giomer and Dyract Extra were equal.
As a result of this study; We believe that giomer and equia system consisting of high viscosity glass ionomer cement and nanofil dolduruculu surface coat G-Coat Plus which are among new materials could be used successfully in pediatric dentistry.
Further studies evaluating both Er,Cr:YSGG laser which is used in hard tissue operations as an alternative to traditional methods and the latest materials which have application areas expanding day by day with evolving technology and contain glass ionomer are needed.
Key words: Er,Cr: YSGG laser, Giomer, Equia System, SEM, Microleakage, Class V cavities