Koroner arter ektazi/anevrizması ile osteopontin seviyesi arasındaki ilişki
Abstract
Amaç: Koroner Arter Ektazisi (KAE) anjiyografik olarak, koroner arter lümen çapının komşu normal proksimal segment çapına oranla lokalize veya diffüz şekilde 1.5 - 2 kat arasındaki genişleme olarak tanımlanır. 2 kattan daha fazla genişleme ise koroner arter anevrizması olarak adlandırılmaktadır. KAE ve anevrizmaları koroner anomalilerin nadir formlarıdır. Konjenital veya edinsel orjinli olabilirler. Edinsel KAE ve koroner arter anevrizma gelişiminin etyolojisinde en sık ateroskleroz olmak üzere, sistemik inflamatuvar hastalıklar, konnektif doku hastalıkları ve perkütan koroner girişime sekonder gelişen vasküler hasar sorumludur. KAE’nin abdominal aorta ve perferik arterler gibi vasküler yapıların diğer kısımlarında anevrizma oluşumu ile birlikteliği gösterilmiştir. Osteopontin bir matrisellüler proteindir. Osteopontin inflamatuar süreçte rol alan tüm hücrelerde (makrofaj, endotel hücreleri, düz kas hücreleri ve fibroblast) sentezlenir. Henüz KAE ile osteopontin arasındaki ilişkiyi araştıran bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada KAE ile osteopontin arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.
Metod : 07.05.2012 – 30.04.2013 tarihleri arasında anjinal yakınma şikayeti ile Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’na başvurup koroner anjiografi yapılan 88 hasta çalışmaya alındı. Hastalar KAE varlığına göre iki gruba ayrıldı. 45 KAE’li hastayı içeren ilk grubun yaş ortalaması 56.5 ± 8.3 ve 43 hastayı içeren koroner arter anatomisi normal olan ikinci grubun yaş ortalaması 53.7 ± 6.5 olarak tespit edildi.Toplanan kan örneklerinden hemogram, biyokimya, lipit profili ve ELISA yöntemiyle de osteopontin düzeyi çalışıldı. Tüm hastaların ekokardiyografik değerlendirilmesi yapıldı ve assendan aort çapının belirlenmesi için, sol ventrikül çıkım yolu (LVOT), sinüs valsalva ve sinotübüler bileşkeden ölçümler alındı.
Bulgular: Çalışma grubunu oluşturan hastalar ile kontrol grubunu klinik ve demografik özellikleri karşılaştırıldığında,her iki grupta benzer bulundu. KAE grubunda osteopontin seviyesi normal koroner arter gruplarına göre daha yüksek saptandı (23.6 ng/ml ± 13.2 ng/ml ile 16.7 ng/ml ± 5.3 ng/ml, p=0.033). Her iki grubun Nötrofil/Lenfosit (N/L) oranı karşılaştırıldığında KAE grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulundu (2.79 ± 2.6 ile 1.85 ± 0.6 p=0.024). Her iki grubun ortalama assendan aort çapı (3.4 cm ± 0.9 cm ile 3.0 cm ± 0.4 cm, p<0.001) ve diğer üç ölçüm bölgesinde de LVOT (2.4 cm ± 0.3 cm ile 2.2 cm ± 0.2cm, p <0.001), sinütübüler bileşke (3.0 cm ± 0.7 cm ile 2.7 cm ± 0.4 cm, p <0.001) ve sinüs valsalva ölçümleri (2.8 ± 0.4 cm ile 2.6 ± 0.3 cm, p <0.001) KAE grubunda anlamlı olarak daha geniş saptandı.
Sonuç: Çalışmamızdan elde ettiğimiz bulgular inflamatuar sürecin bir parçası olan ve diğer vasküler yapılarda anevrizma oluşumu ile ilişkisi farklı çalışmalarla gösterilmiş olan osteopontinin, KAE oluşumunda da benzer şekilde rol oynadığını düşündürmektedir.
Anahtar kelimeler:Koroner arter ektazisi, osteopontin Aim: Coronary Artery Ectasia (CAE) is angiographically defined as localized or diffuse dilatation of the coronary artery lumen diameter, which exceeds the diameter of normal adjacent proximal segments by 1.5-2 times. If coronary artery diameter becomes more than 2 times greater than the reference vessel diameter, it forms a coronary artery aneurysm. CAE and aneurysms are usually rare forms of coronary artery anomalies. They may be congenital or acquired in origin. Systemic inflammatory diseases, connective tissue disorders, vascular injury after the percutaneous coronary intervention and atherosclerosis, which is the most common, are among the reasons behind the formation of acquired CAE and aneurysms. CAE has been shown to be associated with similar aneurysm formation in other parts of the arterial tree including abdominal aorta and peripheral arteries. It is also know that inflammation plays a key role in the formation of CAE and aneurysm in the coronary arteries. Osteopontin is a matricellular protein. Osteopontin is expressed in all cells (macrophage, endothelium, smooth muscle cell and fibroblast), which play a role in inflammation. To this date, no study has investigated the relationship between CAE and osteopontin. In this study we aimed to investigate the relationship between CAE and osteopontin.
Methods: A total of 88 patients who were admitted to Dicle University Department of Cardiology between 07.05.2012 – 30.04.2013 and underwent coronary angiography because of anginal chest pain were included in the study. Patients were divided into two groups according to presence of CAE. Group I consisted of 45 patients with CAE and group II consisted of 43 control patients with normal coronary arteries. Blood samples were collected in order to assess complete blood counts, biochemistry, and lipid profiles. Osteopontin level was measured using ELISA technique in collected blood samples. Echocardiographic evaluation of all patients was performed for the determination of ascending aort, left ventricular outflow tract (LVOT), sinus Valsalva and sinotubular junction diameters.
Result: When basic clinical and demographic characteristics were compared, they were found to be similiar in both groups. When laboratory findings were compared, osteopontin level (23.6 ± 13.2 ng/ml vs. 16.7 ± 5.3 ng/ml, p = 0.033) was found to be significantly higher in CAE patients. Similarly, neutrophil/lymphocyte ratio was found to be statistically higher in the CAE group. When echocardiographic characteristic were compared, ascending aortic diameter (3.4 cm ± 0.9 cm vs. 3.0 cm ± 0.4 cm; p<0.001), LVOT diameter (2.4 cm ± 0.3 cm vs. 2.2 cm ± 0.2 cm, p <0.001), sinotubular junction diameter (3.0 cm ± 0.7 cm vs.2.7 cm ± 0.4 cm; p <0.001) and Sinus Valsalva diameter (2.8 cm ± 0.4 cm vs. 2.6 cm ± 0.3 cm, p <0.001) were found to be statistically higher in the CAE group.
Conclusion: Findings from our study suggests that osteopontin, which is a part of the inflammatory process and is demonstrated to be related to aneurysm formations in other vascular beds in other studies, is similarly related to the occurrence of CAE.
Keywords: Coronary Artery Ectasia,Osteopontin
Collections
- Tıp Fakültesi Tezler [2253]