Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) melezlerinin heterosis analizi ile test edilmesi
Künye
Bayhan, M., Özkan, R., Akıncı, C. ve Yıldırım, M. (2023). Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) melezlerinin heterosis analizi ile test edilmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 13(3), 2239-2250.Özet
Bu çalışmada farklı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinden elde edilen F1 melezlerinin
kontrollü koşullarda değerlendirilmesi ve melez gücü değerleri bakımından üstün performans gösteren
genotiplerin sonraki ıslah kademelerine aktarılması amaçlanmıştır. 2019 yılında Dicle Üniversitesi Ziraat
Fakültesi’ne ait sera ortamında gerçekleştirilen bu çalışmada, bitki materyali olarak 5 adet anaç ve bu anaçların
melezlenmesiyle elde edilen 4 adet F1 melezi kullanılmıştır. Çalışmada tohumlar her saksıda 4 bitki hesabıyla
5 kg toprak ile doldurulmuş olan saksılara ekilmiş ve saksılar birer tekerrür olarak kullanılmıştır. Araştırma
“Tesadüf Parselleri Deneme Deseni”ne göre 4 tekerrürlü olarak tasarlanmıştır. Araştırmada bazı agronomik
özellikler ile melez gücü değerleri incelenmiştir. Araştırmada elde edilen varyans analiz sonuçlarına göre melez
kombinasyonlarının her birinde farklı özellikler bakımından istatistiki olarak önemli bir farklılık oluştuğu
saptanmıştır. Her üç melez kombinasyonundan erken olgunlaşma, yüksek başakta tane sayısı, uzun bitki boyu,
uzun başak yapısı, yüksek başakta tane sayısı ve başakta tane ağırlığı performansı gösteren E1 x E2 melezi
ümitvar genotip olarak belirlenmiştir. Melez gücü değerlerine göre yüksek ve pozitif yönde heterosis ve
heterobeltiosis değerlerinin elde edildiği bitki boyu (%12.35 ve %9.08) ve fizyolojik olum süresi (%1.02 ve
%1.58) özellikleri araştırmada kullanılan melezlerin uzun boyluluk ve erken olgunlaşma bakımından önemli
bir potansiyele sahip olduklarını göstermiştir. Çalışmada özellikler arası ilişkiler bakımından melez
kombinasyonlarında pozitif ve önemli korelasyon ilişkisi gösteren başakta tane ağırlığı ile başak uzunluğu
ilişkisinin F1 popülasyonunda yapılacak seçimlerde bir seçim kriteri olarak kullanılabileceği düşünülmüştür. In this study, it was aimed to evaluate the F1 hybrids obtained from different bread wheat (Triticum aestivum
L.) genotypes under controlled conditions and to transfer the genotypes showing superior performance in terms
of hybrid strength values to the next breeding stages. In the study carried out in the greenhouse environment of
the Faculty of Agriculture of Dicle University in 2019, 5 parents and 4 F1 hybrids obtained by crossing these
parents were used as plant material. Seeds were sown in pots filled with 5 kg of soil at the rate of 4 plants in
each pot, and the pots were used as replications. The research was designed with 4 replications according to the
"Random Plots Trial Design". In the study, some agronomic characteristics and hybrid strength values were
examined. According to the results of the analysis of variance obtained in the study, it was determined that there
was a statistically significant difference in terms of different characteristics in each of the hybrid combinations.
E1 x E2 hybrid, which showed early maturation, high grain number per spike, tall plant height, long spike
structure, high grain number and grain weight per spike performance from all three hybrid combinations, was
determined as a promising genotype. The plant height (12.35% and 9.08%) and physiological maturity (1.02%
and 1.58%) characteristics of the obtained plant showed that the hybrids used in the research had an important
potential in terms of taller and early maturation. In the study, it was thought that the relationship between grain
weight per spike and spike length, which showed a positive and significant correlation in hybrid combinations
in terms of relations between traits, could be used as a selection criterion in the selections to be made in the F1
population.
Cilt
13Sayı
3Bağlantı
https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1198529https://hdl.handle.net/11468/13030
https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1198529