Diyarbakır ili süt sığırcılığı işletmelerindeki besleme uygulamaları
Citation
Denli, M., Tutkun, M. ve Sessiz, A. (2014). Diyarbakır ili süt sığırcılığı işletmelerindeki besleme uygulamaları. Hayvansal Üretim, 55(2), 22-26.Abstract
Bu çalışmada, Diyarbakır ili ve ilçelerinde süt sığırı işletmelerindeki hayvan besleme ve yem kaynaklarının kullanımı ile ilgili
uygulamaların ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında, Diyarbakır merkez ilçeler dâhil olmak üzere toplam 17
ilçede bulunan 25 baş ve üzeri toplam 192 adet sığırcılık işletmesi ziyaret edilerek, işletme sahipleriyle yüz yüze görüşmeler
yapılmıştır. Hazırlanan anket sorularına işletme sahiplerinin vermiş olduğu cevaplar doğrultusunda işletmelerin % 27’sinin yem
temininde sorun yaşadıkları gözlenmiştir. İşletmelerin % 65’inin kaba ve % 87’inin ise kesif yemini dışarıdan satın alarak temin
ettikleri saptanmıştır. Ayrıca işletmelerin sadece % 10'nun yem bitkisi yetiştirdiği belirlenmiştir. İşletmelerde kaba yem kaynağı
olarak sırasıyla saman, kalitesiz kuru ot, silaj ve diğer yemlerin sırasıyla % 71, % 16, % 13 ve % 1 düzeyinde kullanıldığı
saptanmıştır. Rasyon hazırlama teknikleri, beslenmeye bağlı hastalıklar ve yem kalitesi konularında çiftlik sahiplerinin büyük bir
bölümünün (sırasıyla % 85, % 81 ve % 77) yeterli bilgiye sahip olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca üreticilerin % 56’sının
hayvanları beslerken gruplandırma (süt verimi, laktasyon dönemi ve yaş) yapmadığı görülmüştür. Sonuç olarak işletme
sahiplerinin yem üretimi ve kullanımı hakkında yetersiz bilgiye sahip oldukları tespit edilmiştir. Hayvan besleme
uygulamalarındaki ciddi hatalar ile bilinçsiz besleme uygulamalarının sonucunda işletmelerde ciddi düzeyde verim kayıplarının
meydana geldiği saptanmıştır. The objective of the study was to determine the practices of animal feeding and the use of feed resources in dairy cow farms in
Diyarbakır Province. Totally, 192 dairy cow farms which had more than 25 head of cow in total 17 including the central districts
of Diyarbakır were visited. Interviews were conducted by face to face with dairy farmers. The questions of questionnaire were
asked and the answers given to dairy farmers were recorded. As a result, it was seen that 27 % of dairy farms experienced
problems in obtaining feeds. It has been observed that 65 and 87 of % of farms provided forage and concentrate feeds by
purchasing outside respectively. In addition, grow forage crops are grown in only 10 % of farms. As a roughage source hay, poor
quality hay, silage and other roughage at the rate of 71, 16, 13 and 1 % were used in farms respectively. It was found that a major
part of dairy farmers (respectively 85%, 81 and 77) had not adequate knowledge for ration preparation techniques, nutritional
disorders and feed quality issues. In addition, results shown that 56 % of dairy farmers had not make grouping cows on their own
milk production, feed intake and stage of lactation during feeding. In conclusion, results from this study showed that dairy
farmers had insufficient knowledge on the preparation feeds, animal feeding practices. Thus, serious level productivity losses
have been found in throughout farms as a result of making serious mistakes or unconscious feeding practices.