Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinin kurak sezonda verim performansları
Citation
Yorulmaz, L., Öner, M., Albayrak, Ö. ve Akıncı, C. (2023). Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinin kurak sezonda verim performansları. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(1), 125-137.Abstract
Tarımda en dikkat çekici çevresel kaygı küresel sıcaklığın artmasıdır. Buğday, dünyadaki temel besin kaynaklarından biridir ve tarım sektöründe önemli bir noktadadır. Küresel ısınmanın yol açtığı kuraklık buğday üretimini ciddi anlamda tehdit etmektedir. Bu çalışmada, kurak geçen buğday yetiştirme sezonunda 20 adet ekmeklik buğday genotipinin kuraklığa karşı tepkilerinin gözlemlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, tane verimi, bitki boyu, başak uzunluğu, başakta başakçık sayısı, başakta tane sayısı ve ana sap çapı özellikleri incelenmiştir. İncelenen özelliklerin tümünde genotipler arasında p≤0.01 seviyesinde önemli istatistiksel farklar oluşmuştur. Çalışmada genotip ortalamaları, tane veriminde 115,86 kg da-1, bitki boyunda 42,57 cm, başak uzunluğunda 7,22 cm, başakta başakçık sayısında 13,81, başakta tane sayısında 12,21 ve ana sap çapı özelliğinde 2,39 cm olarak belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre, DZMP, Yerel-3 ve Yerel-6 genotipleri kuraklık stresine diğer genotiplere oranla daha fazla tolerans göstermiştir. Söz konusu genotipler özellikle seleksiyon ve melez ıslahında değerlendirilmek üzere gelecekte yapılacak ıslah programlarına dahil edildiği takdirde araştırmacıların yeni çeşit geliştirmesine kaynak oluşturacaktır. The most significant environmental concern in agriculture is the increase
in global temperature. Wheat is one of the most important sources of food
worldwide and plays a crucial role in the agricultural sector. However,
drought caused by global warming seriously threatens wheat production.
This study aimed to observe the responses of 20 bread wheat genotypes todrought during the wheat growing season. Grain yield, plant height, spike
length, spikelet number per spike, grain number per spike, and stem
diameter were examined. Statistically significant differences between
genotypes were observed for all the examined traits at a p≤0.01 level. The
genotype means in the study were determined as 115.86 kg/ha-1
for grain
yield, 42.57 cm for plant height, 7.22 cm for spike length, 13.81 for spikelet
number per spike, 12.21 for grain number per spike, and 2.39 cm for stem
diameter. Based on these results, DZMP, Yerel-3, and Yerel-6 genotypes
showed more tolerance to drought stress compared to other genotypes. If
these genotypes are included in future breeding programs for selection and
hybridization, it will provide researchers with new genetic material and
resources for developing new drought-resistant varieties, reducing the
impact of drought caused by global climate change on agricultural
production.