Browsing Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Koleksiyonu by Issue Date
Now showing items 1-20 of 20
-
Diyarbakır ilinde tüketime sunulan bazı baharatların mikrobiyolojik kalitesinin araştırılması
(Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2004)Bu çalışmada Diyarbakır'da tüketime sunulan bazı baharat türlerinin mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Baharat örnekleri (90 adet) toplam Mezofilik Aerob Bakteri, Enterobakterler, Koliform Bakteri, E. ... -
Elazığ'da tüketime sunulan fermente sucukların mikrobiyolojik ve kimyasal kalitesi
(Fırat Üniversitesi, 2011)Bu çalışmada Elazığ’da satışa sunulan 100 adet fermente sucuk örneği mikrobiyolojik ve kimyasal kalite yönünden incelendi. Ortalama olarak toplam mezofilik aerob bakteri sayısı 8.75 log10 kob/g, koliform grubu bakteri ... -
Gıda kaynaklı botulizm ve önemi
(Fırat Üniversitesi, 2012)Küreselleşen dünyada gıda güvenliği ve gıda kaynaklı patojen mikroorganizmalar önemli halk sağlığı sorunları arasında yer almaktadır. Botulizm nedenleri içinde insidansı en yüksek olan gıda kaynaklı botulizm, nadir ancak ... -
Elazığ’da satışa sunulan bazı sütlü tatlıların mikrobiyolojik kalitesi
(Fırat Üniversitesi, 2013)Elazığ’da farklı pastanelerden ve sütlü tatlıları satan satış merkezlerinden temin edilen 100 adet sütlaç, kazandibi, keşkül, tavukgöğsü ve supangile örneği incelendi. Sütlaç, kazandibi, keşkül, tavukgöğsü ve supangile ... -
Effects of chitosan and some essential oils (thyme, clove, rosemary), individually or in combination, on inactivation of salmonella typhimurium in cig kofte (Turkish raw meatball)
(Fırat Üniversitesi, 2014)This study was undertaken to determine the effects of chitosan and some essential oils on the inactivation of Salmonella Typhimurium bacteria in “cig kofte” (raw meatball). For this purpose, cig kofte was inoculated with ... -
Authentication of meat species in sucuk by multiplex PCR
(Istanbul University, 2015)The identification of meat species used in meat products is important by reason of economic considerations, religious factors, verification of label, and prevention of unfairmarket competition. In this paper, multiplex ... -
Diyarbakır yöresindeki çiğ koyun sütlerinin mikrobiyolojik, fiziko-kimyasal ve organoleptik özelliklerinin araştırılması
(Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2019)Bu çalışmada Diyarbakır İlinde 100 farklı çiftlikten toplanan koyun sütlerinin bileşimi ve kalite özellikleri ile muhtemelhalk sağlığı risklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Koyun sütü örneklerindeki ortalama toplam ... -
Microbiological quality of organic chicken meat
(Afyon Kocatepe University, 2019)Organic chicken production in the world increases every year according to the consumer demands. Therefore, ahigher awareness of the microbial quality of organic poultry meat is important for public health, food safety ... -
Evaluation of forage yield and silage quality of sweet sorghum in the eastern mediterranean region
(Pakistan Agricultural Scientists Forum, 2020)Different sweet sorghum varieties were ensiled and silage quality attributes were determined in the present study. M81-E, Ramada, Roma, Topper-76, UNL Hybrid and No91 sweet sorghum (Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) ... -
Assessment of microbiological load of small ruminant carcasses, livers, some lymph nodes, tools and knife samples in slaughterhouse
(University of Ljubljana - Veterinary Faculty, 2020)The aim of this study was to determine the microbiological loads of small animal carcasses, carcass lymph nodes, whole liver surface, liver lymph nodes and some tools contacting with carcass and offal. Total 630 samples ... -
Bebek ve küçük çocuk gıdalarında bakteriyel sağlık riskleri
(Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti, 2021)Bebek ve küçük çocukların bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiştir. Bu dönemde beslenme hem büyüme hem de sağlık açısından önem taşımaktadır. Birçok bilimsel çalışmada devam formülleri ve ek gıdalarda patojen veya ... -
Effect of biopreservative cultures on the shelf life of modified atmosphere packaged chicken cocktail sausage
(Scientific Technical Research Council Turkey-TUBITAK, 2021)Abstract: The present study was undertaken to extend the shelf life of modified atmosphere packaged chicken cocktail sausages by using biopreservative cultures (Lactobacillus sakei (B-2) and Lactobacillus curvatus (B-LC-48)). ... -
Assessment of the microbiological profile, species diversity and antimicrobial susceptibility of recovered bacteria from retail honeys in Turkey
(Hellenic Veterinary Medical Society, 2021)The aim of this study was to assess the microbiological profile, coliform and staphylococcal species diversity, and the antimicrobial susceptibility of coliform and other Gram-negative bacteria recovered from retail honeys ... -
Sirke ve limon suyunun tavuk yumurta kabuğu dış yüzeyinde Salmonella’nın yaşamı üzerine etkisi
(Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2022)Bu araştırmada deneysel olarak Salmonella ile kontamine edilen yumurtalar kontrol (K) grubu hariç, distile su (DS), limon suyu (L), sirke (S) ve limon suyu+sirke (LS) yıkama sıvılarına daldırılıp 3 dakika bekletildikten ... -
Prevalence and antimicrobial susceptibility pattern of methicillin-resistant Staphylococcus aureus isolates from retail raw meats in Turkey
(Universiti Putra Malaysia, 2022)The transmission of Staphylococcus aureus and methicillin-resistant S. aureus (MRSA) through food products of animal origin may pose a public health concern. Therefore, the objectives of the present work were to determine ... -
Hygienic quality features in baby formulas, follow-on formulas, and some supplementary foods
(AVES Yayıncılık, 2022)In this study, baby formulas, follow-on formulas, cereal-based supplementary foods, fruit purees, vegetable purees, menus and mixtures, rice pudding and milk pudding, snacks, and beverages were investigated to determine ... -
Bacterial metagenome profiling of hand-made herby cheese samples utilizing high-throughput sequencing to detect geographical indication and marketing potential
(Elsevier Ltd., 2023)Food safety has been a major concern for consumers. Origin of food products matter for consumers such that the quality, reputation, or other special characteristics can be attributed essentially to that origin. While a ... -
Elazığ yöresel ürünlerinden cevizli sucuğun (Orcik) kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesi
(Fırat Üniversitesi, 2023)Bu çalışma, Elazığ’da satılan cevizli sucukların (orcik) kimyasal ve mikrobiyolojik kalite parametrelerini saptamak amacıyla yapıldı. Araştırmada 35 adet orcik örneği incelendi. İncelenen örneklerdeki ortalama pH değeri ... -
İnek ve Anadolu manda çiğ sütlerinde aflatoksin M1 düzeyinin belirlenmesi
(Fırat Üniversitesi, 2023)Bu araştırma Diyarbakır ilinde toplanan çiğ inek ve Anadolu manda sütlerinde aflatoksin M1 (AFM1) seviyesini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirildi. Bu amaçla Diyarbakır ilinde bulunan küçük ölçekli aile işletmelerinden ... -
Organik süt ve süt ürünlerinden izole edilen Staphylococcus spp.’nin tür düzeyinde dağılımı ve antibiyotiklere duyarlılığının belirlenmesi
(Fırat Üniversitesi, 2023)Bu çalışmada 104 adet organik süt ve süt ürününde Staphylococcus spp.’nin tür düzeyinde tespiti, tespit edilen izolatlarda enterotoksin varlığının, antibiyotik duyarlılığının ve biyofilm oluşumunun belirlenmesi amaçlanmıştır. ...