Hampıkyan, HamparsunUlusoy, Beyza HaticeErkan, Mehmet EminÇolak, Hilal2024-04-242024-04-2420070258-21712458-7516https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/80685https://hdl.handle.net/11468/26223Kefir asidik ve alkolik fermentasyonla oluşmuş bir süt içeceği olmakla birlikte, probiotik bakteri ve maya karışımı için iyi bir örnek oluşturmaktadır. Bu çalışma disk difüzyon metodu kullanarak, 24 ve 48 saat fermentasyona bırakılmış deneysel kefir örneklerinin Staphylococcus aureus (ATCC 29213), Bacillus cereus (ATCC 11778), Salmonella enteritidis (ATCC 13076), Listeria monocytogenes (ATCC 7644) ve Escherichia coli'ye (ATCC 8739) karşı antimikrobiyal etkisini incelemek üzere planlanmıştır. 24 ve 48 saatlik kefirin gösterdiği en kuvvetli antimikrobiyal etkinin 21.4 ve 21.1 mm'lik etki alanı yarıçaplarıyla Staphylococcus aureus'a karşı olduğu gözlemlenmiştir. + 4 ºC'de muhafaza süresi boyunca 1., 4., ve 7. günlerde de benzer sonuçlar elde edilmiştir. Bütün durumlarda, antimikrobiyal etki değişmez ya da azalırken sadece Salmonella enteretidis'e karşı artış tespit edilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAn in vitro study on the antibacterial effect of kefir against some food-borne pathogensAn in vitro study on the antibacterial effect of kefir against some food-borne pathogensArticle37210310780685