Atakul, FatmaÖzekinci, TuncerErcan, Ertuğrul2024-04-242024-04-2420041302-4817https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/55539https://hdl.handle.net/11468/25839Amaç: Bu çalışmanın amacı; değişik içerikli beş gargaranın mal floradaki bazı patojen mikroorganizmalar üzerine antimikrobiyal etkilerini ağar difüzyon metodu ile araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Mueller Hinton Agar besi veri kullanılarak agar tekniğine göre yapıldı. Bu çalışmada Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalından sağlanan; Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius, Staphylococcus aureus ve Lactobacillus acidophilus bakteriler agar petri kutuları içinde yayıldı. Test materyalleri, test bakterileriyle aşılanmış ağarın yüzeyine 5 mm çapındaki paper poıntle yerleştirildi. 37 °C'de 48 saatlik inkübasyondan sonra paper pointlerin etrafındaki dairesel inhibasyon zonlarının çapları milimetrik olarak ölçüldü. Bulgular ve Sonuç: Antimikrobiyal etkinlik paper pointlerin etrafında oluşan inhibisyon zonlarının ölçümleri ile oluşan skorlarla belirlendi. Bu çalışma, Klorheks ve Plax fresh® S. mutans, S. salivarius, S. aureus ve L. acidophilus karşı inhibisyon zonu oluşurken, Nesgorin tüm bakteri türlerine karşı çok düşük inhibisyon oluşturduğunu göstermiştir. Başka bir ifadeyle; Klorheks® ve Flax fresh* tüm bakteri suşlarına karşı ve özellikle S. mutans re X- aureus da en etkili antimikrobiyal ajanlardır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBeş farklı ağız gargarasının antimikrobiyal etkinliklerinin değerlendirilmesiBeş farklı ağız gargarasının antimikrobiyal etkinliklerinin değerlendirilmesiArticle5314314755539