Saruhan, VeyselKuşvuran, Alpaslan2024-04-242024-04-2420111018-88512548-1207https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/117424https://hdl.handle.net/11468/26810Bu çalışma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi koşullarına uygun bazı yonca 'çeşitleri ve genotiplerini saptamak amacıyla, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Alam'nda (37n54'N, 40°14'E, yükseklik yaklaşık 660 m), 2004 ve 2005 yıllarında, tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada 4 yonca çeşidi (Kayseri, Elçi, Yerel Genotip, Bİlensoy) ve bir hattında (SYN-1) bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi ve ham protein oranı değerleri incelenmiş ve verim performansları araştırılmıştır. Araştırma sonucunda yıllık ortalama verilere göre, çeşitler içinde en fazla toplam yeşil ot (4896 kg/da) ve kuru ot veriminin (1266 kg/da) Elçi çeşidinden, en yüksek ortalama ham protein oranının ise (% 22.67] Bilensoy çeşidinden elde edildiği saptanmıştır. Bunun yanı sıra Yerel Genotip'e ait veriler, bu genotipin bölgede başarıyla yetiştirilebileceğini göstermiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGüneydoğu Anadolu Bölgesi koşullarında bazı yonca (Medicago sativa L.) çeşitleri ve genotiplerinin verim performanslarının belirlenmesiGüneydoğu Anadolu Bölgesi koşullarında bazı yonca (Medicago sativa L.) çeşitleri ve genotiplerinin verim performanslarının belirlenmesiArticle482131138117424