Tufan, TuncayArslan, CavitSarı, MehmetKaplan, Oktay2023-05-172023-05-172015Tufan, T., Arslan, C., Sarı, M. ve Kaplan, O. (2015). Japon bıldırcınlarının rasyonlarına çörek otu (Nigella sativa L.) tohumu veya çörek otu yağı ilavesinin besi performansı, karkas özellikleri ve bazı kan parametrelerine etkisi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 21(4), 593-600.1300-60451309-2251https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/175419https://hdl.handle.net/11468/11831https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/175419Bu çalışma, bıldırcın rasyonlarına çörek otu tohumu ya da çörek otu yağı ilavesinin besi performansı, karkas özellikleri ve bazı kan parametrelerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmada, 180 adet bir günlük yaşta Japon bıldırcını civcivi kullanıldı. Civcivler 45 hayvandan oluşan 4 ana gruba, her ana grup ise 15 civcivden oluşan 3 alt gruba ayrıldı. Gruplardan birisi başlangıç (1-21. gün) ve büyütme (22-35. gün) dönemlerinde temel yemlerle beslendi (Kontrol). Diğer gruplar aynı yeme %0.1 oksitetrasiklin (Pozitif Kontrol: PK), %1 çörek otu tohumu (ÇOT) veya %0.1 çörek otu yağı (ÇOY) ilave edilerek beslendi. Deneme bitiminde her ana gruptan 15 bıldırcın kesilerek karkas verim özellikleri ve kan serum parametreleri belirlendi. Araştırma sonunda, PK ve ÇOT gruplarının canlı ağırlık ortalaması Kontrolden önemli derecede yüksek bulundu. Araştırma geneli dikkate alındığında ortalama canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı bakımından gruplar arasında farklılık görülmedi. Karkas ağırlığı; Kontrol grubunda diğer tüm gruplardan önemli derecede düşük bulunurken, karkas randımanı, göğüs, but ve kanat oranları bakımından gruplar arasında farklılık oluşmadı. Serum kolesterol konsantrasyonu ÇOY grubunda Kontrol grubundan önemli derecede düşük tespit edilirken, Ca, P, VLDL, HDL, LDL, ALT, ALP, albumin, globulin ve total protein konsantrasyonu bakımından gruplar arasında farklılık görülmedi. Sonuç olarak; bıldırcın rasyonlarına %1 oranında çörek otu tohumu ilavesinin antibiyotik ilaveli grupta olduğu gibi canlı ağırlığı önemli derecede artırdığı, %0.1 oranında çörek otu yağı ilavesinin hipokolesterolemik etki gösterdiği tespit edilmiştir.This study was conducted to determine effects of black cumin seeds or black cumin oil addition to quail rations on growth performance, carcass traits and some blood parameters. Totally 180 daily Japanese quail chicks were used. Chicks allocated four main groups each containing 45 chicks, and each main group divided into three subgroups each containing 15 chicks. A group was fed with basal starter diet for 1-21th days and grower diet for 22-35th days (Control). Other groups were fed same diets but their diet added by 0.1% oxytetracycline (Positive control: PC), 1% black cumin seed (BCS) or 0.1% black cumin oil (BCO). At last of study 15 chicks from each main group were slaughtered for determination of carcass traits and blood serum parameters. Final average live weight of quails in PC and BCS groups were significantly higher than C group. There were no differences on live weight gain, feed consumption and feed conversion ratio among the groups on basis of whole study period. Carcass weight was lower in C group than the other groups, while there were no differences on carcass yield, leg, breast and wing ratio among the groups. Serum cholesterol concentration in BCO group was significantly lower than C group but there were no differences on Ca, P, VLDL, HDL, LDL, ALT, ALP, albumin, globulin, total protein concentrations among the groups. In conclusion, it was established that, as being in antibiotic added groups, addition of 1% black cumin seed to quail diet enhanced live weight, and 0.1% black cumin oil had showed hypocholesterolemic affect.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBıldırcınÇörek otu tohumuÇörek otu yağıBesi performansıKarkasKan parametreleriQuailBlack cumin seedBlack cumin oilGrowth performanceCarcassBlood parametersJapon bıldırcınlarının rasyonlarına çörek otu (Nigella sativa L.) tohumu veya çörek otu yağı ilavesinin besi performansı, karkas özellikleri ve bazı kan parametrelerine etkisiEffect of black cumin (Nigella sativa L.) seeds or black cumin oil addition to japanese quail diets on growth performance, carcass traits and some blood parametersArticle214593600WOS:0003544108000212-s2.0-8494616376217541910.9775/kvfd.2015.12978Q3Q4