Biçici, Dilan SülgerKocamaz, Elif Bilsin2025-03-082025-03-0820242667-7180https://doi.org/10.16899/jcm.1555091https://hdl.handle.net/11468/31426Aim: This study was carried out to examine the taste alteration, food habits, and nutritional status of childhood cancer survivors. Materials and Methods: The research is descriptive and cross-sectional. The study sample was formed by children between the ages of 8 and 18 who ended cancer treatment between March 2021 and 2022, followed by the pediatric hematology and oncology outpatient clinic of a University Medical Faculty Oncology Hospital. Child Introduction Form, Taste Alteration Scale for Children with Cancer Receiving Chemotherapy (TAS-CRC), Mediterranean Diet Quality Index (MDQI), and Subjective Total Taste Acuity Scale (STTA) were used to collect data. Results: It was determined that 80.4% of children had a Body Mass Index (BMI) score between -2 and +2 (normal), 9.8% were above ?+2 (obese) and 7.6% were under ?-2 (malnutrition). Analysis showed that 18.5% of the children had a very low nutrition quality (?3), while nutrition quality was moderate in 48.9% (4-7) and good in 32.6% (?8). Conclusion: It was found that there was no statistically significant difference between the weight Z score of the children, the current height Z score and the BMI Z score, and the average score TAS-CRC.Amaç: Bu araştırma kanserden hayatta kalan çocukların tat alma değişikliği, beslenme alışkanlığı ve durumunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini bir üniversitesinin tıp fakültesi onkoloji hastanesi pediatri hematoloji ve onkoloji polikliniğinde Mart 2021-2022 tarihleri arasında izlenen, 8-18 yaş arasındaki kanser tedavisi biten çocuklar oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Çocuk Tanıtım Formu, Kemoterapi Alan Çocuklar İçin Tat Alma Değişikliği Ölçeği (KAÇ-TADÖ), Akdeniz Diyet Kalitesi Ölçeği (ADKİ) ve Subjektif Total Tat Keskinliği Ölçeği (STTKÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Çocukların Beden Kitle İndeksi (BKİ) Z skoru %80.4'ünde -2 ile +2 arasında (normal), %9.8'inde ?+2’nin üstünde (obez) ve %7.6'sında ?-2’nin altında (yetersiz beslenme) olduğu belirlenmiştir. Çocukların %18.5'inin çok düşük (?3), %48.9'unun orta (4-7) ve %32.6'sının iyi beslenme kalitesine (?8) sahip olduğu saptanmıştır. Sonuç: Çocukların KAÇ-TADÖ puan ortalaması ile kilo, boy ve BKİ Z skoru arasında istatiksel olarak anlamlı fark olmadığı saptanmıştır (p>0.05).eninfo:eu-repo/semantics/openAccessChildhood cancer survivorsfood habitsnutritional statusnursingBeslenme alışkanlığıbeslenme durumuhemşirelikkanserden hayatta kalan çocukTaste alteration, Food Habits and Nutritional Status of Childhood Cancer SurvivorsKanserden Hayatta Kalan Çocukların Tat Alma Değişikliği, Beslenme Alışkanlığı ve DurumuArticle14630931410.16899/jcm.1555091