Esgici, ReşatÖzcan, Mehmet Tunç2023-03-312023-03-312019Esgici, R. ve Tunç, M. T. (2019). Karacadağ yöresinde biçerdöverle çeltik hasadında dane kayıplarının belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 34(3), 304-311.1308-87501308-8769https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/332228https://hdl.handle.net/11468/11577https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/332228Diyarbakır ili, Karacadağ yöresi ülkemizin için önemli çeltik üretim bölgelerinden birisidir. Bölgedeçeltik tarımında mekanizasyon uygulamaları oldukça yenidir. Bu yüzden biçerdöverle yapılan hasattaürün kayıpları yüksektir. Çalışmanın temel amacı Karacadağ yöresinde biçerdöverle yapılan çeltikhasat-harmanında kullanılan tahıl biçerdöverinin neden olduğu dane kayıpları, nedenleri ve azaltmayollarını ortaya koymaktır. Denemeler bir üreticiye ait Karacadağ beyaz çeltik çeşidinin ekili olduğutarlada üç farklı dönemde; üç farklı tane nem içeriğinde ( % 22.10, 24.81 ve 28.81 ürün nem içeriğinde),üç farklı biçerdöver ilerleme hızında (1.6 km h-1, 3.2 km h-1ve 4.8 km h-1) ve dört farklı batör devrinde(600, 700, 800 ve 900 min-1) yürütülmüştür. Denemelerde NEW HOLLAND TC 56 marka biçerdöverkullanılmıştır. Yapılan varyans analizi sonuçlarına göre seçilen bağımsız parametrelerin tanekayıplarına etkisinin önemli olduğu bulunmuştur (p<0.01). Denemeler sonucunda elde edilen verileregöre dane nem içeriği ve batör devrinin artması; toplam hasat kayıplarını azaltırken, buna karşınbiçerdöver ilerleme hızının artışı ise toplam hasat kayıplarını artırmıştır. Toplam hasat kayıpları üzerinebiçerdöver ilerleme hızının (besleme miktarının artışı) etkisi ise artırıcı yönde olmuştur. Batör devirsayısının artışına bağlı olarak kırık tane arttığından toplam hasat kayıplarında önemli oranda düşüşmeydana gelmiştir. Toplam hasat kayıpları için tüm deneme kombinasyonları etkisi ayrı ayrıdeğerlendirildiğinde en düşük hasat kaybı değeri %28.85 nem, 4.8 m s-1ilerleme hızında ve 900 min1’lık batör devrinde % 4.00 olarak, en yüksek değer ise %24.81 ürün nem içeriğinde 3.2 km h-1biçerdöver ilerleme hızında ve 600 min-1’lık batör devrinde %16.97 olarak gerçekleşmiştir.Karacadağ region of Diyarbakır province is one of the important paddy production regions of our country. Mechanization practices in paddy agriculture in the region are quite new. So, grain losses are high during harvesting with combine harvester. The main purpose of this study was to determine the grain losses, causes and ways of reducing the grain harvesters used in the paddy harvesting-threshing harvesting in Karacadağ region. The experiments were carried out in three different periods in the field where a Karacadağ white variety belonging to a producer was planted; three different grain moisture content (22.10%, 24.81 and 28.81 crop moisture content), three different combine forward speeds (1.6 km h-1, 3.2 km h-1 and 4.8 km h-1) and four different drum speeds (600, 700) , 800 and 900 min-1). NEW HOLLAND TC 56 combine harvester was used in the trials. The analysis of variance the main effects of moisture content, forward speeds and drum speed significantly affected grain losses. Test results indicated that total grain losses decreases with increase moisture content and drum speed. Also, forward speed has been increased the total grain losses. When the effect of all testing combination was evaluated together, the lowest total grain loses was found at 28.85% moisture content, 4.8 km h-1 forward speed and 900 min-1 drum speed as 4.0% while the highest total grain loses was found at 24.81% moisture content, 3.2 km h-1 forward speed and 600 min-1 drum speed as 16.97%.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessÇeltikHasat-harmanBiçerdöverKaracadağRiceHarvesting-threshingCombine harvesterKaracadağ yöresinde biçerdöverle çeltik hasadında dane kayıplarının belirlenmesiHarvesting and threshing mechanization of rice in Karacadağ regionArticle34330431133222810.7161/ omuanajas.541490