Aslan, SibelGül, Ertuğrul2020-02-112020-02-112018Aslan, S. Gül, E. (2018). Su ürünleri yetiştiriciliğinin önemi ve çevresel etkileri-Elazığ ili örneği. Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi. 9(2), 849-8581309-86402146-4391https://hdl.handle.net/11468/4430https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/532432https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpBM01EY3lNZz09Su ürünleri yetiştiriciliği sucul hayvanların ve bitkilerin kontrollü veya yarı kontrollü şartlar altında yetiştirilmesidir. Su ürünleri yetiştiriciliği dünyanın balık ihtiyacının yaklaşık %50’sini temin etmektedir. 2015 yılında dünyada su ürünleri üretimi bir önceki yıldan %4 oranında artışla 76.6 milyon olmuştur. Türkiye’de 2016 yılında deniz ve iç sularda su ürünleri üretimi sırasıyla 151794 ton ve 101601 tondur. Elazığ ili sahip olduğu su kaynakları nedeniyle Türkiye’de su ürünleri yetiştiriciliği için büyük bir potansiyele sahip illerden biridir. Su ürünleri yetiştiriciliği Elazığ ilinin kalkınması için önemli bir sektördür. 2016 yılı TÜİK verilerine göre Elâzığ ilinde 159 adet su ürünleri tesisi mevcuttur ve bu tesislerin toplam üretim kapasitesi 17300 ton/yıldır. Dünya çapında en hızlı gelişen gıda üretim sektörlerinden biri olan su ürünleri yetiştiriciliğinin gıda temini, gelişmiş beslenme ve sağlığa katkı, kazanç ve istihdam oluşturma, birincil üretimin çeşitlenmesi, yüksek değerli ürünlerin ithalatı sayesinde döviz girdisi gibi birçok sosyal ve ekonomik faydaları vardır. Bununla birlikte, su ürünleri yetiştiriciliğinin hızlı ve plansız gelişmesi ötrofikasyon, farmasötikler, organikler ve metallerin yanlış kullanımı nedeniyle kimyasal kirlenme, biyolojik çeşitlilikte azalma gibi önemli çevresel problemleri de beraberinde getirmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/closedAccessSu ürünleri yetiştiriciliğiElâzığÇevresel etkiKirlenmeSu ürünleri yetiştiriciliğinin önemi ve çevresel etkileri-Elazığ ili örneğiSu ürünleri yetiştiriciliğinin önemi ve çevresel etkileri-Elazığ ili örneğiArticle92849858TRDizinIdYok