Ünal, ArzuKayhan, RukiyeKorcan, Safiye E.Jahan, Israt2024-04-242024-04-2420212149-3367https://doi.org/10.35414/akufemubid.761813https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/462434https://hdl.handle.net/11468/28360Bu çalışma, biri endemik olmak üzere Türkiye’de yetişen üç Ahlat türünün [Pyrus anatolica Browicz(Som Ahlat) Pyrus elaeagnifolia Pall. subsp. elaeagnifolia (Ahlat) Pyrus amygdaliformis Vill. var. Amygdaliformis (Çöğür Ahlat)] yaprak, dal ve meyve ekstrelerinin, antibakteriyel ve antifungal etkileri araştırılmıştır. Antimikrobiyal aktivitesi için agar kuyu difüzyon yöntemi kullanıldı çalışmada incelenecek her üç Ahlat türlerde hem antifungal hem de antibakteriyel etkiye sahip olduğu saptandı. Endemik bir tür olan Pyrus anatolica, diğer türlerle karşılaştırıldığında güçlü antimikrobiyal kapasiteye sahip olduğu belirlendi. Bu nedenle Pyrus anatolica ekstraktından gıda katkı maddesi, tıp ve sağlık alanlarında yararlanılabileceği düşünülmektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessç Batı Anadolu Üç Ahlat Türünün Antimikrobiyal Etkilerinin Belirlenmesiç Batı Anadolu Üç Ahlat Türünün Antimikrobiyal Etkilerinin BelirlenmesiArticle21225025646243410.35414/akufemubid.761813