Özdemir, GültekinSessiz, Abdullah2022-12-232022-12-232018Özdemir, G. ve Sessiz, A. (2018). Öküzgözü Boğazkere ve şire üzüm çeşitlerine ait tanelerin farklı olgunluk dönemlerinde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimlerin belirlenmesi. Bahçe Dergisi, 47(Özel Sayı 1), 243-248.1300-89432791-6375https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/297264https://hdl.handle.net/11468/11125Öküzgözü, Boğazkere ve Şire üzüm çeşitleri Diyarbakır, Elazığ ve Mardin illerinde yaygın olarakyetiştiriciliği yapılan üzüm çeşitleridir. Bu çalışma ile ben düşme, ben düşmeden 15 gün sonra ve hasatzamanı olmak üzere üç farklı olgunluk döneminde üzüm tanelerinde meydana gelen fiziksel ve kimyasaldeğişimlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla üzüm tanelerinde; tane uzunluğu (mm), genişliği(mm), kalınlığı (mm), tane ağırlığı (g), tane hacmi (ml), aritmetrik ortalama (mm), geometrik ortalama(mm), yüzey alanı (mm²), küresellik (%), olgunluk indisi (%), asitlik (%), SÇKM (%), pH, toplam fenolikmadde (μg GAE/mg) ve toplam flavonoid madde miktarı (μg QUE/mg) belirlenmiştir. Araştırmasonucunda Öküzgözü, Boğazkere ve Şire üzüm çeşitlerine ait tanelerin üzüm çeşitlerine ve üzümlerinolgunluk dönemlerine göre incelenen özellikler bakımından önemli farklılıklar gösterdiği saptanmıştır.Olgunluk ilerledikçe incelenen özelliklerde artışlar meydana gelmiştir.Öküzgözü, Boğazkere and Şire grape varieties are widely grown in Diyarbakır, Elazığ and Mardin provinces. In this study, it was aimed to determine the physical and chemical changes that occurred in the grape berries during three different phenological stages, verasion, 15 days after verasion and harvest. In accordance with this purpose, berry length (mm), width(mm), thickness (mm), volume (ml), weight (g), arithmetic mean diameter (mm), geometric mean diameter (mm), surface area (mm²), sphericity (%), maturity index (%), TSSC (%), pH (%), and acidity, the total amount of phenolic substance (μg GAE/mg) and the total amount of flavonoid substance (μg QUE/mg) were determined. According to results of this study, there were found significant differences between all varieties. While some properties such as berry skin firmness decreased with maturity time, berries physical properties increased. Total soluble solids content and pH values increased with phenological stages.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessÖküzgözüBoğazkereŞireTaneFiziksel özellikKimyasalGrapeBerryPhysicalSireChemicalÖküzgözü Boğazkere ve şire üzüm çeşitlerine ait tanelerin farklı olgunluk dönemlerinde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimlerin belirlenmesiDetermination of physical and chemical composition in different maturity time of Öküzgözü Boğazkere and sire grape berriesArticle47Özel Sayı 1243248