Gül, İsmailKılıç, Hasan2024-04-242024-04-2420071300-6819https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/74028https://hdl.handle.net/11468/26269Bu çalışmanın amacı; mısır çeşitlerinde (Furio, TTM 813, TTM 8119, TTM 815 ve Arifıye) hasat zamanının verim ve verim komponentleri ile silaj kalitesine etkilerinin belirlenmesidir. Araştırma; 1996 ve 1997 yıllarında Diyarbakır ikinci ürün koşullarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Parseller tam çiçeklenme (TÇ), süt olum (SO) ve sert hamur olum (SHO) döneminde hasat edilmiştir. Mısır çeşitlerinden elde edilen yeşil ot verimi değerleri 4519.3-6956.8 kg/da arasında değişim göstermiştir. En yüksek yeşil ot verimi TTM-815 çeşidinden elde edilmiştir. İncelenen bütün karakterler, hasat zamanları ve çeşitler arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Hasat zamanlarının etkisi DLG puanlarına göre önemlidir. Verim ile sap çapı, bitki boyu arasındaki ilişki önemli ve olumludur (p<0.01). Bununla birlikte verim ile kuru madde oranı ve koçan oram arasında olumsuz ve önemli (p<0.01) ilişkiler saptanmıştır. Araştırmada; mısırda en yüksek kuru madde ve silaj kalitesi elde etmek için en uygun hasat zamanının sert hamur olum dönemi, en uygun çeşidin ise TTM-815 çeşidi olduğu tespit edilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessHasat zamanının Diyarbakır şartlarında ikinci ürün olarak yetiştirilen mısır çeşitlerinde verim ve bazı tarımsal karakterler ile silaj kalitesine etkileri üzerine bir araştırmaHasat zamanının Diyarbakır şartlarında ikinci ürün olarak yetiştirilen mısır çeşitlerinde verim ve bazı tarımsal karakterler ile silaj kalitesine etkileri üzerine bir araştırmaArticle113.Nis435274028