Şimşek, MikdatGülsoy, Ersin2023-05-092023-05-092016Şimşek, M. ve Gülsoy, E. (2016). Ceviz ve içerdiği yağ asitlerinin insan sağlığı açısından önemi üzerine yapılan bazı çalışmalar. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(4), 9-15.2146-05742536-4618https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/217013https://hdl.handle.net/11468/11809https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/217013Sert kabuklu meyveler içinde yer alan ceviz (Juglans regia L.), içerdiği besin değeri ve insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı günümüzde önemi giderek artan önemli bir meyve türüdür. Uzun yıllar süren bilimsel çalışmalar, cevizin insan vücudunu pozitif olarak etkileyen besin içerikleri ile yüklenmiş olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ceviz içeriğinde bulunan zengin omega-3 esasinyel yağ asitlerinin sağlık açısından birçok faydaları tespit edilmiş ve bu yüzden, ceviz meyvesinin içerdiği yağ ve yağ asitleri konusunda pek çok araştırma yapılmıştır. Bu makale ceviz tüketiminin ve içerdiği yağ asitlerinin insan sağlığına faydaları konusunda yapılan bilimsel çalışma sonuçlarının derlenmesini amaçlamaktadır.Due to its positive effects on nutrient content and human health, walnut (Juglans regia L.) located in nuts is a special species which is increasingly important nowadays.The scientific studies that continue for many years have been revealing that it is loaded with rich nutrient content positively affecting human body of walnut. Due to high fat content this species is very nutritive. In particular, the rich omega-3 essential fatty acids of walnut content have many benefits in terms of the health. Therefore, many studies have been made on fat and fatty acids of walnut up to now. The aim of this article was to evaluate the results of scientific studies about walnut consumption and its fatty acid content on the benefits effects of human health.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBeslenmeCevizİnsan sağlığıYağ asitleriWalnutFatty acidsHuman healthNutritionCeviz ve içerdiği yağ asitlerinin insan sağlığı açısından önemi üzerine yapılan bazı çalışmalarThe important in terms of human health of the walnut and the fatty acids and some studies on this subjectArticle6491521701310.21597/jist.2016624150