Subaşı, Fatoş ŞekercilerŞahin, HasanDemir, Serhat2024-02-272024-02-272023Diyarbakır ili Kulp ilçesinde yaygın olarak kullanılan yenilebilir yabani bitkiler. C. Kardaş (Ed.). Tarih-Kültür-Folklor-Coğrafya-İnanç Kulp/Pasur içinde. (ss. 197-214). İstanbul: Kriter Yayınevi978-625-6606-09-8https://hdl.handle.net/11468/13394Diyarbakır ili Kulp ilçesinde yürütülen bu etnobotanik çalışma ile 18 farklı familyaya ait toplamda 37 yenilebilir yabani bitki türü kayıt altına alınmıştır. Belirlenen türlerin bilimsel botanik bilgileri, yöresel ve Türkçe isimleri, kullanılan kısımları ile kullanım yolları Tablo 1’de verilmiştir. Belirlenen türler arasında herhangi bir endemik bitkiye rastlanmamıştır. Bitkilerin büyük kısmının Rosaceae (%19), Asteraceae (%11), Apiaceae (%8) ve Lamiaceae (%8) familyalarına ait oldukları görülmekle beraber tüm bitkilerin familya dağılımı Şekil 1’de verilmiştir. Bitkilerin çoğunlukla bahar aylarında ortaya çıkan taze toprak üstü kısımları kullanılmaktadır. Bununla beraber, yaprak, tohum, meyve, gövde, çiçek, yumru, soğan gibi kısımlarından da yararlanılmaktadır. Yöre halkının bu bitkileri yemek, salata, börek, turşu, sirke, peynir yapımında ve baharat, çerez, çay, kahve, sakız olarak kullandıkları görülmüştür. Yemek yapımında sıklıkla kullanılan yöntemler haşlama, kavurma, haşladıktan sonra kavurma, sarma, pilav ya çorbalara ekleme şeklindedir.trinfo:eu-repo/semantics/closedAccessKulpYenilebilir bitkilerEtnobotanikDiyarbakır ili Kulp ilçesinde yaygın olarak kullanılan yenilebilir yabani bitkilerDiyarbakır ili Kulp ilçesinde yaygın olarak kullanılan yenilebilir yabani bitkilerBook Chapter197214