Bekler, Fatma Matpan2024-04-242024-04-2420161308-53011308-8084https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/203300https://hdl.handle.net/11468/27728Termofiller 110 oC'ye kadar sıcaklıklarda ve farklı pH'larda (termo-asidofil ve termo-alkalofil) büyüyebilme yeteneğine sahiptirler ve biyoteknolojik uygulamaların ilgi çeken bir kaynağıdırlar. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki Diyadin ilçesi Kuşburnu sıcak su kaynağından termofilik bakteri izole etmektir. KB4 suşu, morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal testler ve 16S rRNA gen sekanslamayla tanımlanmıştır. KB4 suşu, aerobik, Gram-pozitif, çubuk şeklinde, hareketli ve sarı pigmentli olarak bulunmuştur. Optimum üreme pH 9.0-10.0'da, 55-60 oC'de ve %3 (w/v) NaCl konsantrasyonunda elde edilmiştir. Farklı karbon ve azot kaynaklarının kullanımı denendi. KB4 suşu, glukoz, galaktoz, sükroz, maltoz, arabinoz, ksiloz, yeast ekstrakt, pepton, tripton ve casamino asit gibi bazı karbon ve azot kaynaklarını kullanabilmektedir. 16S rRNA gen sekansına bağlı filogenetik analizler KB4 suşunun %98.78 sekans benzerliği ile Anoxybacillus pushchinoensis K1(T)'e oldukça yakın olduğu göstermektedir. Ek olarak, bu çalışma Türkiyede'ki jeothermal sulardan termofilik bakterilerin çeşitliliğini belirlemede rehber olacaktır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessIsolation and identification of a novel thermo-alkalophilic Anoxybacillus sp. strain KB4 from Kuşburnu hot spring in TurkeyIsolation and identification of a novel thermo-alkalophilic Anoxybacillus sp. strain KB4 from Kuşburnu hot spring in TurkeyArticle92169179203300