Canoruç, FikriKetani, AydınGürkan, NihatMete, NuriyeCanoruç, Naime2024-04-242024-04-2420001300-49482148-5607https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/12564https://hdl.handle.net/11468/25539Bu çalışmada balık yağı ile beslenen ratlarda hepatik lipid peroksidosyonunu nasıl etkilediği ve farklı dozlarda E vitamininin etkisi araştırıldı. Yöntem: 250±30 arasında değişen, 6 haftalık 32 erkek sprague-Dawley türü rat kullanıldı. Ratlar biri kontrol olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Bütün gruplara diyetlerinin % 10'unu balık yağı oluşturacak şekilde bir diyet uygulandı. Ayrıca kontrol grubu dışındaki diğer üç gruba sırasıyla 3, 45, 209 IU/kg diyet olacak şekilde farklı dozlardaki E vitamini balık yağı ile birlikte verildi. 10 haftalık bir süreden sonra karaciğer dokusu alındı. Karaciğer dokusundaki lipid peroksidasyonu derecesi tiyobarbitürik asit yöntemi ile MDA tayini yapılarak bulundu. Ortalama değerler kontrol grubunda 148 mg/g doku, grup I'de 138, grup II'de 87.50 ve grup III'te ise 81.50 nmol/g doku olarak bulundu. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında grup II ve III'te lipid peroksidasyonu anlamlı bulundu (P<0.001). Grup I'deki yükselme, grup II ve III'e göre daha anlamlıydı (P<0.001). Grup II ve III arasında çok anlamlı bir fark görülmedi (P>0.005). Sonuç: Belli oranda balık içeren bir diyetle beslenen ratlar'da hepatik lipid peroksidasyonunun arttığı ve E-vitaminin bunda önemli bir koruyucu etkisinin olduğu görüldü. En etkin koruma 45 IU/kg diyet E-vitamini uygulanan grupta görüldü.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessEffects of fish oil hepatic peroxidation in rats and antioxidant role of vitamin EEffects of fish oil hepatic peroxidation in rats and antioxidant role of vitamin EOther11318118412564