Şireli, Halit DenizVural, Mehmet EminKarataş, AhmetAkça, NalanKoncagül, SeyraniTekel, Nihat2023-07-312023-07-312015Şireli, H. D., Vural, M. E., Karataş, A., Akça, N., Koncagül, S. ve Tekel, N. (2015). Birth and weaning weights of Awassi lambs raised in the GAP International Agricultural Research and Training Center. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 62(2), 139-145.1300-08611308-2817https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/172250https://hdl.handle.net/11468/12353In this study, the data were collected from 1271 heads of Awassi lambs raised in the GAP InternationalAgricultural Research and Training Center in Diyarbakır, Turkey. Birth and weaning weight (at 90 days) of lambs were measur edand average daily weight gain from birth to weaning was calculated. The effect of the years and season of lambing, age of dam, sexand birth type on birth weight (BWT), weaning weight (WWT) and average daily weight gain (ADWG) from birth to weaning were investigated. Overall means were 4.81±0.022 kg for BWT, 22.99±0.196 kg for WWT and 201.67±1.173 g for ADWG. The all taritsin the analyses were significantly (P<0.05) affected by all factors in the model. In addition, lambs born heavier grew faster andreached heavier WWT (p<0.01). Based on the single and multiple trait analyses, heritability estimates ranged from 0.21 to 0.25 forBWT, from 0.13 to 0.17 for WWT and from 0.13 to 0.17 for ADWG. Estimates of genetic correlations between BWT with WWTand ADWG were 0.61 and 0.61, respectively.Bu çalışmada, Diyarbakır GAP Uluslararası Araştırma ve Eğitim Merkezinde yetiştirilen 1271 baş İvesi kuzularındanelde edilen veriler kullanılmıştır. Çalışmada, kuzuların doğum ve sütten kesim ağırlığı (90 -gün) ölçülmüş ve doğumdan sütten kesimağırlığına kadar günlük canlı ağırlık artışı hesaplanmıştır. Kuzuların doğumdan sütten kesime kadar olan ortalama günlük canlıağırlık artışı (ADWG), doğum ağırlığı (BWT) ve sütten kesim ağırlığı (WWT) üzerine kuzulama mevsimi, yıl, ana yaşı, cinsiyet vedoğum tipi etkileri araştırılmıştır. BWT, WWT ve ADWG özelliklerine ait genel ortalamalar sırasıyla, 4.81±0.022 kg, 22.99±0.196kg ve 201.67±1.173 g olarak hesaplanmıştır. Analizdeki bütün özellikler, modelde dikkate alınan bütün faktörler tarafından ön emliderecede etkilenmiştir (P<0.05). Bunlara ek olarak, daha ağır doğan kuzuların daha hızlı ağırlık kazandıkları ve sütten kesimde dahaağır oldukları gözlenmiştir (p<0.01). Tekli ve çoklu özellik analizleri temelinde, kalıtım derecesi kestirimleri BWT için 0 .21 - 0.25,WWT için 0.13 - 0.17 ve ADWG için 0.13 - 0.17 aralığında bulunmuştur. BWT ile WWT ve ADWG arasındaki genetikkorelasyonlar sırasıyla 0.61 ve 0.61 olarak tahmin edilmiştir.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessAwassi sheepEnvironmentGenetic parametersLamb growthPhenotypic evaluationÇevreFenotipik değerlendirmeGenetik parametrelerİvesi koyunuKuzu gelişimiBirth and weaning weights of Awassi lambs raised in the GAP International Agricultural Research and Training CenterGAP Uluslararası Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde yetiştirilen İvesi kuzularının doğum ve sütten kesim ağırlıklarıArticle622139145WOS:000350431800010Q4