Lantanid içerikli moleküler baskılı kriyojel polimerler kullanılarak kan serumunda bulunan hemoglobin, myoglobin ve sitokrom-c proteinlerinin saflaştırılması

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Hemoglobin analizi özellikle anemik hastalıkların teşhisinde, myoglobin analizi özellikle kalp krizi, kas-doku ve böbrek rahatsızlıklarının teşhisinde, sitokrom-C analizi ise kan yapısında ve hücre dokularında bulunan iyonların miktar tayininde ve buna bağlı oluşabilecek hastalıkların teşhisinde kullanılabileceği düşünüldüğünde, belirtilen proteinlerin analizinin önemi ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda yapılan çalışmada, Lantanid içerikli yeni bir polimer olan p-HEMA-MAAP-Ce(III) kullanılarak sulu çözeltide ve kan serumunda bulunan hemoglobin (Hb), myoglobin (Mb) ve sitokrom-C (Sit-C) proteinlerinin çeşitli proteinlerin varlığında sulu çözeltilerinden ve kan serumundan yüksek seçicilik ile ayrılmaları sağlanmıştır. Bu amaçla kullanılan protein baskılı polimer serbest radikal polimerizasyonu yöntemi ile hazırlanmıştır. Fonksiyonel Monomer olarak MAAP (metakrioilamidoantipirin) kullanılmış, bağlanma etkinliğini arttırmak amacıyla yüksek sayıda koordinasyon bağı yapabilen lantanid grubu elementlerinden Ce(III) iyonu ile kompleksleştirilmiş ve MAAP-Ce(III) kompleksmonomeri oluşturulmuştur. Hazırlanan MAAP-Ce(III) kompleksmonomeri, p-HEMA (poli-2-hidroksietilmetakrilat) ve ayrı ayrı her bir protein ile etkileştirilerek baskılı kriyojel polimerler hazırlanmış daha sonra polimer içerisindeki baskılanmış proteinler 0,1 M NaCI-Na2SO4 ile desorbe edilerek sırasıyla Hb, Mb ve Sit-C baskılı lantanid içerikli p-HEMA-MAAP-Ce(III) kriyojel polimerleri hazırlanmıştır. Hazırlanan kompleksmonomerlerin, baskılı ve baskısız polimerlerin karakterizasyonları FT-IR, Near-IR ve SEM ile yapılmıştır. Bağlanma çalışmalarında optimum koşulları belirlemek amacıyla yapılan deneylerde, pH, akış hızı, başlangıç protein konsantrasyonu, tuz etkisi, tekrarlanabilirlik sayısı gibi parametreler incelenmiş ve optimum koşullar tespit edilmiştir. Tespit edilen optimum koşullarda hazırlanan baskılı polimerlerin (MIP), baskısız polimerlere (NIP) göre oldukça yüksek seçicilik ve bağlanma etkinliği gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca belirlenen optimum koşullarda, hazırlanan baskılı polimerlerin kan serumunda belirtilen proteinlerin bağlanma etkinlikleri incelenmiş ve hedef proteinlerine karşı oldukça yüksek seçicilik gösterdikleri tespit edilmiştir.
Hemoglobin analysis is particularlyimportant in thediagnosis of anemicdiseases, in thattheanalysis of myoglobinanalysis is particularlyimportant in thediagnosis of heartattacks, muscle-tissueandkidneydisorders, and in cytochrome-C analysis it is thoughtto be used in bloodformationandquantification of ions in celltissues.Inthisstudy, hemoglobin (Hb), myoglobin (Mb) andcytochrome-C (Sit-C) proteins in aqueoussolutionandblood serum weredetected in the presence of variousproteinsusing a newlanthanide-containingpolymer, p-HEMA-MAAP- aqueoussolutionsandwithhighselectivityfromthebloodserum.The protein imprintedpolymersusedforthispurposewaspreparedbythefreeradicalpolymerisationmethod.MAAP (methacryoylamidoantipyrine) wasused as thefunctionalmonomerand MAAP-Ce(III) complexmonomerswerecomplexedwiththe Ce(III) ionfromthelanthanidegroupelementscapable of coordinationbond in highnumber in ordertoincreasethebindingactivity.Theprepared MAAP-Ce(III) complexmonomer, p-HEMA (poly-2-hydroxyethylmethacrylate) andtheindividualcuredproteinswerepreparedbyinteractionwitheach protein andthentherepressedproteins in thepolymerweredesorbedwith0.1 M NaCl-Na2SO4, Hb, Mband Sit-C imprintedlanthanide-containing p-HEMA-MAAP-Ce(III) cryogelpolymerswereprepared.Characterization of thepreparedcomplexmonomers, imprintedandnonimprintedpolymerswereperformedby FT-IR, Near-IR and SEM. Parameterssuch as pH, flow rate, initial protein concentration, salt effect, number of reproducibilitywereinvestigatedandoptimumconditionsweredetermined in experimentstodetermine optimum conditions in bindingstudies.It has beenfoundthattheimprintedpolymers (MIP) preparedunderoptimumconditions have a high selectivityandbindingactivitycomparedtothenonimprintedpolymers (NIP).Furthermore, in thedeterminedoptimumconditions, thebindingactivities of theproteinsmentioned in theblood serum of thepreparedimprintedpolymerswereexaminedandfoundto be highlyselectiveagainstthetargetproteins.

Açıklama

Lisansüstü tezlerin elektronik ortamda toplanması, düzenlenmesi ve erişime açılması konusuna ilişkin yök'ün 18.06.2018 tarihli yönergesine istinaden artık bu tarihten sonra gizlilik şartı aranmayan bütün tezler erişime açılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Lantanid içerikli MAAP monomer, Hemoglobin, Myoglobin, Sitokrom-C, Baskılı kriyojel polimer, Ayırma, Saflaştırma, MAAP monomer with lanthanide, Cytochrome-C, Imprinted Cryogel Polymer, Separation, Purification

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Onat, R. (2019). Lantanid içerikli moleküler baskılı kriyojel polimerler kullanılarak kan serumunda bulunan hemoglobin, myoglobin ve sitokrom-c proteinlerinin saflaştırılması. Yayımlanmamış doktora tezi, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır.