Tıbbi bitki çaylarında mikrobiyolojik kalitenin ve bazı patojenlerin araştırılması
Citation
Vural, A., Güran, H. Ş., Durmuşoğlu, H. ve Uçar, U. (2020). Tıbbi bitki çaylarında mikrobiyolojik kalitenin ve bazı patojenlerin araştırılması. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13(1), 76-82.Abstract
Tıbbi bitki çayları sağlık üzerine olumlu etkilerinden dolayı her yaş grubu tarafından tüketilmektedir. Bu çalışmada ambalajlı ve
ambalajsız olarak perakende satışa sunulan farklı tıbbi bitki çaylarının (kekik, nane, rezene, adaçayı, ıhlamur, hatmi, sinameki, defne,
civanperçemi ve anason) mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi amaçlandı. Analiz edilen 120 örneğin %95, %90, %77.5, %74.16, %42.5,
%14.17, %3.33 ve %2.5’inin sırasıyla toplam mezofilik aerobik bakteriler (TMAB), küf-maya, Enterobacteriaceae, koliform, sülfit
indirgeyen anaerob bakteriler, Staphylococcus-Micrococcus spp., Escherichia coli ve Salmonella spp. ile kontamine olduğu belirlendi.
Ancak örneklerin hiçbirinde Staphylococcus aureus ve Bacillus cereus tespit edilmedi. En yüksek ortalama TMAB (5.03 log10 kob/g) sayısı
nane örneklerinde; Enterobacteriaceae (4.19 log10 kob/g), koliform (3.87 log10 kob/g) ve küf-maya sayısı (4.92 log10 kob/g) ise hatmi
örneklerinde bulundu. Kapalı ambalajlarda satışa sunulan örneklerdeki ortalama Enterobacteriaceae ve koliform bakteri sayıları açıkta
satışa sunulan örneklerden önemli derecede daha düşük bulundu (P<0.05).
Bu çalışma sonuçları tıbbi bitki çaylarının mikrobiyolojik kalitesinin yetersiz olduğunu; E. coli ve Salmonella spp. gibi patojenlerle
kontamine olabileceğini göstermektedir. Medicinal herbal teas are consumed by all age groups for beneficial effects on health. In this study, it was aimed to determine the
microbiological quality in packaged and unpackaged different medicinal herbal teas (thyme, mint, fennel, sage, linden, alcea, senna,
laurel, yarrow and anise) sold at retail. Out of the 120 analysed samples, 95%, 90%, 77.5%, 74.16%, 42.5%, 14.17%, 3.33% and 2.5%
were contaminated with total mesophilic aerobic bacteria (TMAB), mold-yeast, Enterobacteriaceae, coliform, sulphide reducing
anaerobe bacteria, Staphylococcus-Micrococcus spp., Escherichia coli and Salmonella spp., respectively. However, Staphylococcus
aureus and Bacillus cereus were not detected in any of the samples. The highest mean count was determined in mint samples for TMAB
(5.03 log10 cfu/g); in alcea samples for Enterobacteriaceae (4.19 log10 cfu/g), coliform (3.87 log10 cfu/g) and yeast-mold (4.92 log10 cfu/g).
The mean counts of Enterobacteriaceae and coliform in packaged samples were significantly less than unpackaged samples (P<0.05).
The results obtained in this study showed that the microbiological quality of the investigated medicinal herbal teas were inadequate
and can be contaminated with pathogens such as E. coli and Salmonella spp. bacteria