• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   Dicle
  • Fakülteler
  • Veteriner Fakültesi
  • Veteriner Fakültesi Makaleler
  • View Item
  •   Dicle
  • Fakülteler
  • Veteriner Fakültesi
  • Veteriner Fakültesi Makaleler
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Tıbbi bitki çaylarında mikrobiyolojik kalitenin ve bazı patojenlerin araştırılması

Thumbnail

View/Open

Makale Dosyası (340.8Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2020

Author

Vural, Aydın
Güran, Hüsnü Şahan
Durmuşoğlu, Halil
Uçar, Uğur

Metadata

Show full item record

Citation

Vural, A., Güran, H. Ş., Durmuşoğlu, H. ve Uçar, U. (2020). Tıbbi bitki çaylarında mikrobiyolojik kalitenin ve bazı patojenlerin araştırılması. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13(1), 76-82.

Abstract

Tıbbi bitki çayları sağlık üzerine olumlu etkilerinden dolayı her yaş grubu tarafından tüketilmektedir. Bu çalışmada ambalajlı ve ambalajsız olarak perakende satışa sunulan farklı tıbbi bitki çaylarının (kekik, nane, rezene, adaçayı, ıhlamur, hatmi, sinameki, defne, civanperçemi ve anason) mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi amaçlandı. Analiz edilen 120 örneğin %95, %90, %77.5, %74.16, %42.5, %14.17, %3.33 ve %2.5’inin sırasıyla toplam mezofilik aerobik bakteriler (TMAB), küf-maya, Enterobacteriaceae, koliform, sülfit indirgeyen anaerob bakteriler, Staphylococcus-Micrococcus spp., Escherichia coli ve Salmonella spp. ile kontamine olduğu belirlendi. Ancak örneklerin hiçbirinde Staphylococcus aureus ve Bacillus cereus tespit edilmedi. En yüksek ortalama TMAB (5.03 log10 kob/g) sayısı nane örneklerinde; Enterobacteriaceae (4.19 log10 kob/g), koliform (3.87 log10 kob/g) ve küf-maya sayısı (4.92 log10 kob/g) ise hatmi örneklerinde bulundu. Kapalı ambalajlarda satışa sunulan örneklerdeki ortalama Enterobacteriaceae ve koliform bakteri sayıları açıkta satışa sunulan örneklerden önemli derecede daha düşük bulundu (P<0.05). Bu çalışma sonuçları tıbbi bitki çaylarının mikrobiyolojik kalitesinin yetersiz olduğunu; E. coli ve Salmonella spp. gibi patojenlerle kontamine olabileceğini göstermektedir.
 
Medicinal herbal teas are consumed by all age groups for beneficial effects on health. In this study, it was aimed to determine the microbiological quality in packaged and unpackaged different medicinal herbal teas (thyme, mint, fennel, sage, linden, alcea, senna, laurel, yarrow and anise) sold at retail. Out of the 120 analysed samples, 95%, 90%, 77.5%, 74.16%, 42.5%, 14.17%, 3.33% and 2.5% were contaminated with total mesophilic aerobic bacteria (TMAB), mold-yeast, Enterobacteriaceae, coliform, sulphide reducing anaerobe bacteria, Staphylococcus-Micrococcus spp., Escherichia coli and Salmonella spp., respectively. However, Staphylococcus aureus and Bacillus cereus were not detected in any of the samples. The highest mean count was determined in mint samples for TMAB (5.03 log10 cfu/g); in alcea samples for Enterobacteriaceae (4.19 log10 cfu/g), coliform (3.87 log10 cfu/g) and yeast-mold (4.92 log10 cfu/g). The mean counts of Enterobacteriaceae and coliform in packaged samples were significantly less than unpackaged samples (P<0.05). The results obtained in this study showed that the microbiological quality of the investigated medicinal herbal teas were inadequate and can be contaminated with pathogens such as E. coli and Salmonella spp. bacteria
 

Source

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Volume

13

Issue

1

URI

https://hdl.handle.net/11468/6009
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1177502

Collections

  • Veteriner Fakültesi Makaleler [127]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Dicle

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide|| Instruction || Library || Dicle University || OAI-PMH ||

Dicle University, Diyarbakır, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Dicle University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Dicle:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.