• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   Dicle
  • Enstitüler
  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Fen Bilimleri Enstitüsü Tezler
  • View Item
  •   Dicle
  • Enstitüler
  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Fen Bilimleri Enstitüsü Tezler
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Diyarbakır karpuzunda(Citrullus lanatus) farklıgübre tiplerinin verim ve kalite üzerine etkileri

Thumbnail

View/Open

Tez Dosyası (2.892Mb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2019

Author

Koçkaya, Mehmet Ali

Metadata

Show full item record

Citation

Koçkaya, M. A. (2019). Diyarbakır karpuzunda(Citrullus lanatus) farklıgübre tiplerinin verim ve kalite üzerine etkileri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır.

Abstract

Bu çalışma, 2012 yılınnda Diyarbakır ilinin Sur ilçesine bağlı Erimli köyünde yürütülmüştür. Çalışmada, farklı doğal gübre tiplerinin Diyarbakır Sürme karpuz genotipinde verim ve kalite özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada; meyve ağırlığı, meyve boyu, meyve çapı, meyve indeksi, kabuk kalınlığı, meyve sap uzunluğu, SÇKM, pH ve verimle ilgili ölçüm ve gözlemler alınmıştır. Bu çalışma kontrol grubu ile birlikte 6 farklı doğal gübre uygulanmıştır. Kullanılan gübreler; güvercin, koyun-keçi, tavuk, at-eşek ve büyük baş gübrelerinden oluşmaktadır. Hiçbir kimyasal gübre uygulamadan bitki başına 5,25 kg. at-eşek gübresi uygulanan parseldeki meyvelerin ortalaması 15,42 kg. ortalama ile verim bakımından en iyi sonucu vermiştir. Meyve suyunda çözülebilir kuru madde miktarı ise en yüksek (% 7.88) değer ise koyun-keçi gübre uygulamasından elde edilmiştir. Bu çalışmada Diyarbakır'da geniş bir ekim alanına sahip karpuzun verim ve kalitesini iyileştirmek amacıyla ilin sembolü haline gelmiş ve adana coğrafi tescil belgesi alınmış olan Diyarbakır sürme genotipinin yetiştiriciliğinde, farklı doğal gübrelerin verim ve kalite üzerinde etkilerini tespit etmek amaçlanmıştır. Sadece kimyasal gübreleme uygulamasına karşın,farklı doğal gübrelerin de toprağın iyileşmesine ve dolayısıyla verim ve kaliteyi de arttırdığı görülmektedir.Bölgede yoğun olarak bulunan doğal gübrelerin karpuz yetiştiriciliğinde değerlendirilmesi karpuz üretimini artıracağı ve kimyasal gübre uygulamasını azaltacağı düşünülmektedir.
 
This study was carried out in Erimli village of Sur district of Diyarbakır province in 2012. In this study, the effect of different natural fertilizer types on yield and quality characteristics of Diyarbakır sowing watermelon genotype was investigated. Study; fruit weight, fruit length, fruit diameter, fruit index, shell thickness, fruit stalk length, TSS, pH and yield measurements and observations were taken. Six different natural fertilizers were applied together with the control group. Fertilizers used; pigeon, sheep-goat, chicken, horse-donkey and consists of large head fertilizer. 5.25 kg per plant without applying any chemical fertilizer. horse-donkey manure applied to the parcel of fruits average 15.42 kg. average yield with the best results. The highest soluble matter content in fruit juice (7.88%) was obtained from sheep-goat fertilizer application. In this study, it was aimed to determine the effects of different natural fertilizers on the yield and quality of the cultivation of Diyarbakır cultivation genotype, which has become a symbol of the province and has received geographical registration certificate in order to improve the yield and quality of watermelon with a wide cultivation area in Diyarbakır. Despite the application of only chemical fertilization, it is seen that different natural fertilizers improve the soil and hence increase the yield and quality. The evaluation of the natural fertilizers in the region in watermelon cultivation is thought to increase watermelon production and decrease the chemical fertilizer application.
 

URI

https://hdl.handle.net/11468/4739

Collections

  • Fen Bilimleri Enstitüsü Tezler [1393]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Dicle

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide|| Instruction || Library || Dicle University || OAI-PMH ||

Dicle University, Diyarbakır, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Dicle University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Dicle:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.