Risâle-i Nûr’da varlık ve mertebeleri

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2017

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess

Özet

Bu çalışma bir giriş bölümü, daha sonra gelen üç ayrı ana bölüm ve en sonda yer alan sonuç kısmından müteşekkildir. Giriş bölümü çalışmanın kaynakları, konusu, yöntemi ve amacı ile ilgili bir hulâsayı içermektedir. Yanı sıra bu bölümde Risâle-i Nûr müellifinin hayatı ve eserleri hakkında genel bilgilere yer verdik. Giriş bölümünden sonra birinci bölümde vücûd ve vücûd mertebeleri kavramlarını ele aldık. Bunlarla ilgili olan adem, vücûb ve imkân gibi kavramların gerek tasavvuf düşüncesinde gerekse Risâle-i Nûr’da nasıl ele alındığını göstermeye çalıştık. Bu bölümde ayrıca varlık düşüncesinin tevhid telakkîsi çerçevesindeki gelişimine ilişkin bilgilere yer verdik. İkinci bölümde ise bir sonraki bölüme hazırlık babından Risâle-i Nûr’un varlık görüşünün dayanağı olan bazı mühim kâideleri irdeledik. En önemli bölüm olan üçüncü bölümde ise gerekli yerlerde alt başlıklar açmak sûretiyle Risâle-i Nûr’daki ilâhî tecellî sistematiğini ve bu paralelde varlık mertebelerini tespit etmeye ve bunları tasavvuf düşüncesindeki tecellî sistematiği ve mertebeler muvâcehesinde ayrıntılı olarak ele almaya çalıştık. Son olarak sonuç bölümünde çalışma sonunda varılan neticeleri hulâsa ettik. Anahtar Kelimeler : Risâle-i Nûr, Bedîüzzamân, Tecellî, Vücûd Mertebeleri, Ehadiyet, Vâhidiyet, Nûrâniyet, Nûr-u Muhammedî, Zât-ı Muhammedî, A’yân-ı Sâbite.

This study is composed of an introduction section, three subsequent main sections and a final section. The introductory section contains an overview of the sources, subject, method and purpose of the study. Besides, in this section we gave general information about the life and works of the Risâle-i Nûr author. In the first main section, comes after the introduction, we have dealt with the concepts of existence and levels of existence. We have tried to show how concepts, such as nonexistence, necessary existence and contingency of existence, are treated in Sufism and Risâle-i Nûr. We also gave information on the development of the notion of existence in the framework of Oneness-concept. In the second section we have discussed some of the important rules that bear the base view of Risâle-i Nûr about existence, as the preparation of the next section. In the third section, which is the most important part of the study, by splitting into the subtitles in the necessary places, we tried to identify the divine manifestation in Risâle-i Nûr, to identify the levels of existence in this parallel and to discuss them in detail confront with the Sufism approach to levels and manifestation. Finally, in the conclusion section, we extracted the conclusions reached at the end of the study. Key Words : Risâle-i Nûr, Bedîüzzamân, Divine Manifestation, Levels of Existence, Oneness, Divine Unity, Luminosity, Luminosity of Muhammed, Excellency of Muhammed, Latent Realities.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Risâle-i Nûr, Bedîüzzamân, Tecellî, Vücûd mertebeleri, Ehadiyet, Vâhidiyet, Nûrâniyet, Nûr-u Muhammedî, Zât-ı Muhammedî, A’yân-ı Sâbite, Divine manifestation, Levels of existence, Oneness, Divine Unity, Luminosity, Luminosity of Muhammed, Excellency of Muhammed, Latent Realities

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye